Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 12.10.2007
[Opdateret d. 12.10.2007]

ANMELDELSE
Palle Sigsgaard:
Glitrende støv danser
Digte
53 sider
Kr. 150,-
Gyldendal
Udkommet 12. oktober 2007

 

Af
Jesper Elving
Omslag til bogen

Palle Sigsgaard
Er født 1976. Har gået på Forfatterskolen i årene 2001-2003, og hans digte har været trykt i forskellige tidsskrifter og antologier. Han har også skrevet opera.

Han debuterer med Glitrende støv danser.*

RELEVANTE LINKS:

Palle Sigsgaard har sammen med tre andre forfattere skrevet en artikel i Information om John Ashbury, Kenneth Koch og den såkaldte New York-skole, en anti-akademisk retning – Koch har lagt motto til Sigsgaards digtsamling med ordene "My name is You"...


 

Det, at din bog er fremragende, betyder ikke nødvendigvis, at den bliver læst

Palle Sigsgaards Glitrende støv danser er en bemærkelsesværdig debutbog. Selvom det er digte, kunne den sagtens appellere til en masse mennesker, mener vor anmelder.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: For tre år siden hørte jeg Palle Sigsgaard læse op på Café Riga i København. Det var noget med ugler og smuglere, og jeg begyndte at se frem til denne mands debutbog, som nu endelig er udkommet med netop det digt som åbning.

Det starter således: "Det at jeg er hemmelighedsfuld og alene i bjergene/ betyder ikke nødvendigvis at jeg er smugler". Digtet kører rytmisk repeterende videre og leger med ordnede idéer og rationelle slutninger i en humoristisk stil, som også præger resten af bogens tekster.

Den ultra-almindelige tvivl
Stærkest står et digt, som strækker sig over tolv sider midt i bogen, og drejer sig om al den tvivl, man kan få sit liv til at gå med. Alle versene åbnes med ordene "Hun er i tvivl om", og det er altså en person, som er meget i tvivl, vi her har med at gøre, hun er faktisk i tvivl om alt. Tvivlen, den ultra-almindelige, er super præcist udlagt og digtets gentagelser doseres med fin rytmisk fornemmelse – og kunne vel have fortsat over mange flere sider.

Det er meget genkendeligt, og er det ikke netop den bevægelse vi ofte ser i poesien? Tvivl forbindes normalt med usikkerhed, men kan også vendes til en åbenhed, som kommer af erkendelsen af, at vi ikke ved noget som helst. Et sted står der fx: "Hun er i tvivl om hun bliver ved med at være den samme eller om hun forandrer sig. Heraklit: alt forandrer sig. Parmenides: intet forandrer sig".

Og sådan er det jo. Vi bliver, af en eller anden grund, ved med at identificere os med ting, som forsvinder. Vi har problemer med at leve igennem en total foranderlighed, som vi ikke forstår et klap af, og i den sammenhæng er netop tvivlen central.

Den brede appeal
Palle Sigsgaards behandling af menneskelige relationer er så alment relevant og værdifuld, at kr. 150,- er godt givet ud for disse 53 sider. Man kan dog godt frygte, at kun ganske få overhovedet vil bemærke denne bog.

Måske skal der et kækt og åbenlyst koncept til, som det Maja Lee Langvad brugte i Find Holger Danske, for at fange bogkøbernes opmærksomhed for digtsamlinger. Langvad listede sin poesi ind under temaet: "danskerne og de fremmede" og havde en fræk appeal i sin titel. Sigsgaards bog behandler den totale tvivl og identitetsforvirring mindst lige så effektfuldt, men har fået den meget traditioneltklingende titel Glitrende støv danser – og alene det, gør vel, at det kun er folk, som på forhånd har lyst til at læse en digtsamling, som anskaffer sig den.

Men det er altså en bemærkelsesværdig debutbog, og vi er i hvert fald et par stykker, som sætter pris på Palle Sigsgaards indsats.* * *

 
Teksteksempel


Uddrag fra Glitrende støv danser

Etc.: hun er i tvivl om hvorvidt hun og en ven er ved at
glide fra hinanden. Hun er i tvivl om hun og den ven i
virkeligheden aldrig har haft noget sammen men hun er også
i tvivl om hun bare tænker det for at dulme smerten ved at de
glider fra hinanden. Hvis de da glider fra hinanden

Hun er i tvivl om hvorfor hun bliver ved at være venner med
folk hun ikke rigtig er venner med. Og hun er i tvivl om
hvorvidt hun kan klare sig uden disse venner

Hun er i tvivl om hvorvidt hun er jaloux på en ven

Hun er i tvivl om hvorvidt hendes søster er jaloux på hende
eller om hun engang har været det

Hun er i tvivl om hvorvidt hendes mor er jaloux på hende
(hun siger at det er hun ikke men hun er i tvivl)

Hun er i tvivl om hvorvidt en mor kan være jaloux på sin
datter. Om en far kan

Hun er i tvivl om hun kan klare sig selv når hendes forældre
dør eller om hun drukner i sorg

Hun er i tvivl om hvorvidt hun lærer at forlige sig med sit
land

Hun er i tvivl om hvorvidt hun nogensinde immigrerer

Hun er i tvivl om det er for sent at lære et nyt sprog og om
hun har mistet evnen til at lære

Hun er i tvivl om hvad seksuelle dyrefantasier "betyder"

Hun er i tvivl om drømme betyder noget eller om de er tilfældige

Hun er i tvivl om hvorvidt hun bryder sig om Dostojevskij længere

Hun er i tvivl om hvorvidt hendes smag er personlig nok

[...][NB! Uddraget er fra s. 23-24 i bogen. Det er en del af et 12 siders langt digt.]

[ t o p ]       [ h j e m ]