Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 2.2.2007
[Opdateret d. 3.2.2007]

ANMELDELSE
Peder Frederik Jensen:
Her står du
Roman
136 sider
Kr. 179,-
Samleren
Udkommet 2. februar 2007

 

Af
Kirsten Haagensen
Omslag til bogen

Peder Frederik Jensen
Er født i 1978 og bor i København. Uddannet som bådebygger og har gået på Forfatterskolen 2004-2006. Debuterer med Her står du.*

RELEVANTE LINKS:

På flappen til Peder Frederik Jensens bog står et link til herstaarduprikken.dk, hvor man kan dyrke noget med prikker på et kort...


 

Drengerøv under modning

Peder Frederik Jensens debutroman er hurtig læst, og sproget glider pænt – men ender i for mange gåture om søerne i København og for meget genkendeligt storby.

ANMELDELSE: Adam er en småneurotisk kunstnertype af hankøn. Hvad han egentlig laver af nyttige ting, er vist ikke meget, eller også er det for ligegyldigt til at komme læseren for øre. Jo, han møder Astrid, en vist nok sød og effektiv pige, ikke så stort et rodehoved som ham selv.

Og nårh-ja, så er der en halvbroder, som han har et traumatisk og halvproblematisk forhold til. Et forhold, der efter alt at dømme bliver bedre, efterhånden som læseren vender bogens sider. Og så har han en familie, som han selvfølgelig har flere traumatiske og stædigt skjulte relationer til.

Kærlighed og kildevand
I forholdet til sin indadskuende jeg-fortæller skriver Peder Frederik Jensen med tydelige rødder i romantismen. Jegets tanker er selvransagende og belærer indirekte læseren om, at kunsten, romantikken og det åndelige er livets sande værdier. Kapitalistisk luksus på Østerbro er egentlig noget, man skal være imod, når man kan leve af kærlighed og kildevand og holde jul i den Grå Hal på Christiania, men det er selvfølgelig meget godt at have, når man nu har det.

Jensen minder, hvad weltschmertz og laden-stå-til angår, næsten om J. P. Jacobsen over 100 år gamle Et skud i taagen. "Så tag dig dog sammen!" har man lyst til at råbe og får kun endnu tydeligere øje på de to faldgruber, som den ellers kreative genbrug (i øvrigt også set hos i Kristian Bang Foss' Fiskens vindue fra 2004) af romantismens ideologiske livsopfattelse kan medføre. Handlingen går i ring, går i stå og bliver simpelthen for kedelig. Det ender i for mange gåture rundt om Københavns søer og for meget genkendeligt storby.

Ungdom med hjerte
Set fra en positiv vinkel kan man læse Peder Frederik Jensens debutroman – trods faldgruber og luftige åndelige ideologier – som et nyttigt litterært indlæg i samfundsdebatten. Den indadskuende holdning og adfærd vidner om, at der trods alt eksisterer andet end cool cash, boligmarked og karriere. Der er også ungdom med hjerte og smerte. En ungdom som vil noget, hvis den ellers kan komme til for egoistiske forældre, der undertiden har gjort livet mere end nødvendigt hårdt for deres børn.

[ t o p ]       [ h j e m ]