Publiceret d. 26.10.2007
[Opdateret d. 26.10.2007]
ANMELDELSE
Peter Højrup:
Under det kogende hav
Prosatekster
152 sider
Kr. 199,- (vejl.)
Borgen
Udkommet 18. oktober 2007
Af
Jesper Elving
Peter Højrup
Er født 1974, debuterede i 2001 med Så vil jeg hellere være en sø, udgivet i Basilisks B16-serie, efterfulgt af En hjelm af gyldne kviste [Borgen, 2004]. Han er uddannet fra Forfatterskolen i 1997.
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Læs et digt fra Peter Højrups digtsamling En hjelm af gyldne kviste på Senturas lyrikliste...
Peter Højrups første lille hæfte med titlen Så vil jeg hellere være en sø kan bestilles på basilisk.dk...
|
|
Sidder fast i et sommerhus med voksen blues igen
Peter Højrups flaksende prosa griber den ensomhed og lurende længsel, der præger det såkaldte voksenliv. En stærk bog, mener vor anmelder.
BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen
ANMELDELSE: Under det kogende hav består af prosastykker, som varierer i længde, fra et par linjer til et par sider. Stykkerne kommer løbende lige efter hinanden kun bremset af små pausestjerner, og overordnet er bogen inddelt i syv kapitler. Der er sammenhæng mellem stykkerne, som var der tale om en roman, men hvert stykke åbner og lukker sig nærmest som drømme eller vilkårlige tankerækker.
Personer, steder og temaer går igen, men det hele sker i et flaksende system, hvor erindringsbilleder træder ind og ud mellem forskellige observationer og overvejelser. Det er meget elegant udført, og det, som skaber sammenhængen på tværs af teksterne, er en fin brug af humor og i det hele taget en grundig og koncentreret omgang med sproget.
Barnets oplevelser
Mange passager tager udgangspunkt i et barns oplevelser. Enten fra fortælleren selv som barn eller fra den voksne fortællers egne børn ofte ved vi netop ikke, hvem det er der ser, og denne tids- og rolleforskydning er et meget interessant træk i bogen. I visse tilfælde ved vi, så at sige, ikke om fortælleren er voksen eller barn eller om det er ham selv eller hans barn, der oplever.
Et sted står der: "Det er let nok at blive voksen, man mister bare sine illusioner og bliver ved med at være barn." Det handler om måden, hvorpå man ikke forstår tingene, når man er voksen. Man bliver ved med at opleve ting uden at vide, om der nogensinde kommer styr på noget af det igen.
Kompleks og legende
Peter Højrups prosa griber den ensomhed og nærmest konstant lurende længsel, der præger det, man kalder voksenlivet. Meget passende hives Bob Dylan ind i en beskrivelse henunder aften i et fremmed hus: "Du kommer ind med en kop te til mig, for du ved, hvad jeg har brug for, men ikke hvad jeg vil have" og sådan kunne man tage fat på mange flere elementer i Højrups komplekse og legende lette prosa.
Hvem ved, hvad der venter, hvis de danske forfattere bliver ved med at sende så fantastiske bøger ud, som de har gjort hidtil i år? Jeg kan kun opfordre til, at man læser så meget, man kan nå og at Peter Højrups umådeligt stærke bog er en af dem, man prioriterer højt på listen.
|
* * *
Teksteksempler
Brudens mand holdt tale, og ikke et øje var tørt. Det var næsten uhørt, at man kunne være så ærlig omkring sin kærlighed uden at fornedre den eller ophøje den til en eller anden uopnåelig kliché. Min svenske borddame ville gerne vide, om jeg var feminist, men jeg kunne kun overbevise mig selv om, at jeg holdt af kvinder, at være en selv faldt mig svært. Det forekommer mig rent ud hyklerisk, sagde jeg, som når hvide mænd tordner mod racehad og imperialisme. Det er så dumt at gøre noget for andre på den måde. Kan disse mennesker ikke se, at de blot bekræfter forestillingen om, at kvinder eller negere, eller hvem det nu er de forsvarer, ikke kan gøre noget selv? Visse ting kan man kun bifalde ved at forholde sig passiv, ved på ingen måde at skelne. Hun blinkede lidt med øjnene. Uhmm, sagde hun. Det er utroligt, hvad man kan slippe af sted med til sådan et selskab. En tanke faldt ud af min hjerne og løb gennem landskabet som et garnnøgle. Nedad trillede den, en rød tråd gennem alt det grønne, tilbage til lejligheden, der havde spoleret mit festhumør: Familien, vi havde byttet hjem med, havde efterladt en pelargonie i hver stue, og nu stod blomsterne dér og strålede deres hygiejnesmil ud over de afmålte møbler. Billederne græd på væggene, mens jeg klædte om. Kokospalmen havde begået selvmord.
I drømmen boede jeg ved havet. Huset var lille og rødt og lå alene yderst på pynten. En kat sov i vindueskarmen. Solen skinnede på den. Den var blevet gammel af at vente. Om morgenen satte jeg mig op i sengen og så ud over det blå, grønne og grå. Der duftede af kaffe. Jeg løftede koppen med en oldingehånd.
Der er ingen bøger i huset, ingen fotografier, og det ligner en udrensning. I stedet er pladsen på reolerne optaget af porcelænsfigurer, messingbuddhaer og noget eksotisk træskærerarbejde, der ser srilankansk eller måske polynesisk ud. Vægge, borde, vindueskarme osv. er plastret til med små opsatser eller dekorationer med blomster, strå og farvet papir. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at al den dekoreren dækker over en uformuleret sorg, men det er nok bare mig, og desuden kan det jo være, at ægteparret, vi har byttet hjem med, kan se en depression i de nøgne vægge i vores lejlighed. Jeg gik udenfor og startede græsslåmaskinen. Jeg var lidt af en naturbehersker, syntes jeg og stødte ind i en klippeblok bagerst i haven. Jeg standsede maskinen og opdagede, at stenen var hul og lavet af plastik.
[NB! Teksterne er fra s. 54-55, s. 80 og s. 118-119. Linjedelingen er anderledes end i bogen.]
|
[ t o p ] [ h j e m ] |