Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Hjem
  S A M T A L E   M E D   T R E   U N G E   K V I N D E R N Æ S T E

Røvhuller og børnekirtler
Judith: Hvem siger, det er kedeligt?!
Louise: Da Torsten og mig lige var flyttet sammen sagde mange veninder, at jeg gjorde mest rent, at jeg købte mest ind – og 'hvorfor finder du dig i dét?!", sagde de. Men jeg gad da ikke lappe cyklen eller pudse motorcyklen eller hente petroleum: alle de der tunge, kedelige ting. Man får automatisk tingene fordelt efter interesse - så må det være genetisk bestemt.
Judith: Jeg gør ikke rent. - Noget tyder på, jeres teori om rengøringsgenet falder til jorden. Så der er altså ingen tvivl om, vi har kønsroller - men har vi også kønsrolle-debat?
Judith: Mest med veninder. Vi diskuterer .... vores mænd. Og vi brokker os. Over arbejdsfordelingen...
Louise: Over, hvor lidt de laver! Selv om det selvfølgelig er selvmodsigende...
- Men dér kan I så sidde og blive enige med veninderne om, at mændene er nogle...
Heidi:... røvhuller, ja.
- Men skulle det så ikke laves om; skal vi så ikke have en feminisme, nogle rødstrømper?
Heidi: Vi kan jo ikke lave om på, hvordan de tænker, vel?
Judith: Hvis vi skulle have en feminisme igen, så skulle kvinder og mænd gøre fælles front om at give kvinder bedre forhold. Hvis det kun er kvinder - så tror jeg ikke, der sker noget. Så tror jeg bare vi bliver sure.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise: Ja. Da kvinderne absolut skulle ud på arbejdsmarkedet, skete der det, at familien gik fra en arbejdsuge på 40 timer til een på to gange 37 timer .... og så går det ud over børnene.
- Og det er kvindens ansvar?
Louise: Næ; nej. Det kan ligeså godt være mandens. De kvinder, der ikke trives ved at gå hjemme, skal heller ikke tvinges til at gå hjemme; det tror jeg slet ikke, man kan i dag. Det er kvinder heldigvis for stædige til - og for uddannede til. En af svenskerne skriver temmelig ironisk, at mange stadig tror, der findes en 'kirtel uden på alle kvinders hjerte, der gør ondt, når de ikke er sammen med deres børn.' Men I mener, at kvinder har sådan een?
Heidi: Jeg har en kirtel der slår til dér cirka halv fire. For så skal børnene bare ikke være i institution mere. Torben er akkurat ligeglad med, om børnene skulle være der til lukketid hver eneste dag - og på sin vis har han ret, for jeg afbryder dem tit midt i en leg, når jeg kommer og henter dem klokken halv fire. Så det er mig selv, jeg tager hensyn til.

Sæd-konkurrence
De siger i bogen, at familie og karriere hænger dårligt sammen for kvinder, men for mænd er det ingen modsætning...
Judith: Man siger også, at en mand med småbørn er et aktiv – det betyder stabilitet – men ved en kvinde med småbørn, tænker arbejdsgiveren 'sygedage og ...'

TILBAGE N Æ S T E