Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 11.9.2009
[Opdateret d. 11.9.2009]

ANMELDELSE
Raggi Balk:
Bogholdere og stik-i-rend-drenge
Tegneserie/collage
45 sider
Kr. 120,-
Forlaget forlæns
Udkommer 1. oktober 2009
[FN's Internationale Ældredag!]

NB! Prisen er inkl. porto ved bestilling direkte fra forlaget på forlaens.dk Kan findes i velassorterede tegneserieforretninger og forskellige "listige steder". 

Af
Christian Bonde Korsgaard
Omslag til bogen

Forlaget forlæns
Er et af de mange mindre tegneserieforlag, der i øjeblikket skyder op som paddehatte i den danske undergrund – og som udgiver bøger og hæfter, der ligger i grænselandet mellem kunst/underholdning.

Forlaget forlæns blev oprindelig oprettet i 2003 – som de selv siger: "abekattestreger siden 2003" – for at udgive den gratis tegneserieantologi Free Comics, der udkommer en gang i kvartalet.*

RELEVANTE LINKS:

Besøg forlaget forlæns – mulighed for at bestille Raggi Balks collagebog...

Besøg Free Comics, hvor du kan læse magasinet online...


  Prins Henrik og en kasse Tuborg

Hylende morsom tegneserie, der bruger collagen som fortælleform.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Det har været sådan med det danske tegneseriemarked i omkring fem år, at det skvulper rundt mellem sine udgivelser. Pludseligt kommer der fem gode fra forskellige steder, og så må man vente et helt år på den næste. Måske er det finanskrisen, der kradser også her.

Midt i det hele – ja, in medias res – finder vi en lille, let-overseelig og aldeles fremragende sag fra klippe-klistre-kunstneren Raggi Balk.

Hvad han selv ville sige, er der ikke andre end ham selv der kan vide, men hvis man kan betegne nogen fortællende kunstner som postmodernist og anarkist, må det blive ham. (Det er i øvrigt et pseudonym.)

Collagen som fortælleform
Han har sat sig for at udforske collagen som fortælleform, og det er der kommet et rablende frit fald af mening og det modsatte ud af.

Bevæbnet med en stak gamle billedblade, kung-fu-magasinet, Alf, Lassie, reklamekataloger og pornoblade fra 70'erne og en saks og en limstift, lykkes det Balk at forrette sin kritiske nødtørft på så prominente offentlige skikkelser som Prins Henrik og Mærsk.

Ingen kan vide sig sikker når graffitien smider med tegnbomber og disfigurerer ansigter og handlinger, og når The Beatles ligger i baghold for at angribe Mogens Glistrup med hamre og maskingeværer, når Prinsgemalen tager med Bamse til Afrika for at få sig et par trofæer og ender hjemme i lænestolen med en kasse Tuborg og et hukommelsestab, og når Mærsk råber "luk døren for helvede" fordi han bliver overrasket på badeværelset i gang med at pette Alfs monstrøse fallos.

Hylende morsom
Udover alle de drabelige ting man kunne sige om diskurs og betydningsdannelse, betegnelse og vold, så er Bogholdere og stik-i-rend-drenge først og fremmest hylende morsom.

Hullerne imellem tegnene og tingene er her så mange og absinte, at det ligefrem syder og bobler ind i en læsers hjerne.* * *

 
Smagsprøve fra Raggi Balks Bogholdere og stik-i-rend-drenge


NB! Klik på billederne for at se dem i stort formatIllustration fra Raggi Balks Bogholdere og stik-i-rend-drenge.Illustration fra Raggi Balks Bogholdere og stik-i-rend-drenge.Illustration fra Raggi Balks Bogholdere og stik-i-rend-drenge.[NB! Billederne er fra s. 8, 11 og 14 i bogen. Er teksten svær at læse, kan du sætte skærmopløsningen ned.]

[ t o p ]       [ h j e m ]