![]() |
Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem |
M A G A S I N F O R L I T T E R A T U R O G L E V E N D E B I L L E D E R w w w . s e n t u r a . d k |
Publiceret d. 14.10.2009 [Opdateret d. 13.11.2009]
INTERVIEW
Af Signe Schlichtkrull Debuterede i Hvedekorn i 1994 og blev udnævnt til Årets Skovhuslyriker i 1995. Uddannet journalist fra DJH, hvorefter hun gik på Forfatterskolen, som hun blev færdig med i 1998. Skrev i 2007 fagbogen Sluk dit tv, der giver strategier til at minimere sit tv-forbrug. Hun er i gang med en ny roman. Fakta om bogen * RELEVANTE LINKS:
|
"Jeg har ikke regnet det hele ud på forhånd" Jeg forsøger blot at følge mine personer, siger Signe Schlichtkrull, der ikke vil tage termen "politisk" til sig om sin debutroman Fogeden. Det er en bog, der kredser om nogle af samfundets nederste, men også viser, at de ikke er særligt forskellige fra du og jeg tingene har blot flasket sig mindre godt for romanens personer. BONUS-INFO: INTERVIEW: Bagsideteksten til Fogeden fortæller, at den handler "om dem, der ikke har noget hjem, og dem, der ikke føler sig hjemme nogen steder." Til den første gruppe hører de i enhver forstand udsatte. Det er mennesker uden ressourcer, det er de mennesker, der altid står forrest, når øretæverne falder, og dét er ikke nogen overraskelse. Men i Schlichtkrulls roman går heller ikke de umiddelbart veltilpassede fri. Også fogeden selv involveres, ja, hun opsluges vel nærmest af det tumultariske liv, der leves på samfundets bund. Og som hun spræller i nettet med de vanrøgtede, de alkoholiserede og de kriminelle, eksponeres et netværk af årsagssammenhænge, hvis kompleksitet er større, konsekvenser voldsommere og sagsgang mere uforudsigelig end det retslige system, fogeden er vant til at bestride. En skræmmende titel Bogen lå i første udgave færdig under højkonjunkturen i september 2006, men det tog lang tid at finde nogen, der ville udgive den, og derfor udkom den først i 2009. Derfor beskriver den heller ikke den nuværende finansielle krise, men den "permanente krise", altså normaliteten. Måske betyder den økonomiske krise, at vi nu også kan se dette udtryk for normalitet. Der er blevet plads til det. Vi har ændret vores verdensbillede en smule.
Det betydningsladede nøgne Til de overvejelser siger Schlichtkrull: Der er nok noget om det. Det nøgterne trækker betydning med sig men romanen holder sig til et realistisk univers. Det kan godt være, at betydningsladningen tilfører noget, der ligger udover det realistiske; men jeg ved ikke rigtigt, hvad det skulle være. Noget ligger på lur bag skriften Hvad er det disse diskrete hentydninger kan? Men det er ikke noget, jeg egentlig tilstræber. De diskrete hentydninger skyldes også, at jeg selv ikke er så meget længere fremme i historien end det afsnit, jeg netop sidder og skriver. Jeg har ikke regnet det hele ud på forhånd. Måske har karaktererne i udgangspunktet nogle indre spændinger, som gør dem interessante håber jeg og når man så følger dem, lærer man dem at kende og får et mere nuanceret billede af dem. Det usagte er måske også med til at skabe en vis distance til hovedpersonerne, men det kan andre nok bedømme bedre end jeg. Det er bestemt ikke noget ideal.
Socialt engagement Jeg er ikke socialt engageret på den måde, at jeg udfører socialt arbejde eller den slags. Jeg har flere gange som journalist beskæftiget mig med mennesker, der lever på kanten af normalsamfundet. Jeg var ung journaliststuderende, da jeg første gang fik et indtryk af foged-udsættelser. Jeg besøgte et stort lager i København, hvor politiet opbevarer udsat bohave. Når folk bliver sat ud, har de to-tre måneder til at indløse deres ting. Derefter bliver bohavet solgt på auktion. Der stod altså en lang række hjem pakket sammen: sofaer, stole, borde og kasser med legetøj og husgeråd. Det gjorde et stort indtryk på mig. Politiets problem var, at deres lager var ved at sprænges. Jeg er interesseret i sociale strukturer og den måde staten er med til at forme os som individer. Med samfundet mener jeg også det sammensurium af økonomiske og juridiske spilleregler, der har indflydelse på vores tilværelse. Ikke en politisk roman Jeg kender kun Fiskerne af Hans Kirk, og det betragter jeg ikke som en politisk roman. Kender jeg overhovedet nogen politiske romaner? Tror det ikke. Jeg betragter det vel som en ret traditionel roman, hvor nogle personer står overfor en række udfordringer, som de skal forsøge at klare. I første omgang er det nogle økonomiske udfordringer, som viser sig eksistentielle. Økonomiske problemer er som udgangspunkt ikke psykologisk betingede. Det er blot et spørgsmål om kroner og ører. Det lyder vist som om, jeg forsøger at glide af på spørgsmålet med den politiske roman. Men altså, hvis du synes det er en politisk roman, så er det det for dig.
Selv betjentene er flinke Der er ikke rigtig nogen bad guys i romanen kun det altid malende system, hvorfra mange af romanens konflikter udspringer. Som sådan er Fogeden vel også en kritik af det bestående samfund? Lad os tage et eksempel som Célines Rejsen til nattens ende. Den indeholder systemkritik, men jeg ville aldrig kalde det en politisk roman. Definitionen på en politisk roman må vel være, at den antyder en politisk vision eller virker politisk ansporende. Det synes jeg ikke gælder Fogeden. Intet formål udover fortællingen Vi bliver måske ikke enige om, hvad en politisk roman er, men bortset fra det, så har du sikkert ret i, at en del af fortællingens drivkraft ligger i at berøre samfundets struktur, eller hvad man nu skal kalde det. Jeg tror, at der ligger et for tiden lidt overset spændingsfelt mellem menneske og samfund. Det er jo et mantra, at vi lever i et individualiseret tid, men mon ikke de fleste af os følger trop, når klokken ringer ind? "Overset spændingsfelt mellem menneske og samfund" Vil du forklare det lidt nærmere...?
Balzac og Martin Andersen Nexø Jeg går ikke rigtig rundt og føler mig i "slægtskab" med nogen, men fx er bogens Ida Pia min moderne version af Ditte menneskebarn fra Martin Andersen Nexøs roman. Nu med happy ending. Og på den måde runger Fogeden af andre danske romaner, i hvert fald for mig. Men jeg har det samtidig lidt svært med Martin Andersen Nexø. Det bliver for "gribende", lidt klaustrofobisk, og jeg har endnu ikke rigtig haft lyst til at læse hans andre romaner. Mere skræmmende end en foged? [Til top] Signe Schlichtkrull anbefaler fem bøger: Sei Shonagon: Pudebogen Jeg har den i en engelsk oversættelse (The Pillow Book oversat af Ivan Morris). Den kvindelige japanske forfatter levede for 1000 år siden og beskriver livet ved hoffet. Hun forsøger at beskrive smukke, skamfulde, kejtede og andre ting så præcist som muligt. Hun er på alle måder begavet. Thomas Boberg: Sølvtråden Emmanuel Bove: Mine venner Yevgeny Zamyatin: We Victor Klemperer: Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste Forfatteren har jødisk baggrund og er litteraturprofessor i Dresden indtil Hitler kommer til magten. Så starten nedturen. Jeg er kommet til 1942, og hver anden uge er der transporter til kz-lejre, som ingen endnu helt ved, hvad er. |