Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 15.11.2007
[Opdateret d. 15.11.2007]

ANMELDELSE
Carsten Jensen:
Sidste rejse
Roman
328 sider
Kr. 249,-
Gyldendal
Udkommet 8. oktober 2007

 

Af
Christian Bonde Korsgaard




Omslag til bogen

Carsten Jensen
Er født 1952 på Ærø. Han har siden starten af 80'erne udgivet bøger inden for flere forskellige genrer, kritik, kulturjournalistik, rejseskildringer og skønlitteratur.

Han brød gennem til et bredere publikum midt i 90'erne med murstenene Jeg har set verden begynde og Jeg har hørt et stjerneskud. I år 2006 kom hans roman Vi, de druknede – en dramatisk fortælling med udgangspunkt i havnebyen Marstal, der ligger på Ærø. Den er foreløbigt solgt til elleve lande.

Google siger, at: "Han bærer som regel et langt halstørklæde og forsøger altid at få sit ansigt til at se så vejrbidt ud som muligt". Han har bl.a. formuleret den rigtige sætning, at: "Vort væsen er utilfredsheden."



*

RELEVANTE LINKS:

Læs også vor anmelders analyse af to udvalgte citater fra Carsten Jensens Sidste rejse, hvor han uddyber lidt af sin kritik...

Kom bag om Sidste rejse på bogens hjemmeside...

Carsten Jensens Sidste rejse er også udkommet som lydbog – på gyldendal.dk kan du høre et klip...

Besøg Carsten Jensens side på Forfatternet – mulighed for fx at sende forfatteren en mail...


 

Solid kunstnerroman

Carsten Jensen har skrevet en ret god roman – måske en af årets bedste i det hele taget – men tvinger læseren til at traske lidt for samvittighedsfuldt i hans fodspor.

ANMELDELSE: Sidste rejse er en solid kunstnerroman af klassisk tilsnit, hvor Carsten Jensen forfølger den historiske person, maleren Carl Rasmussen, i året 1883 på en rejse fra Danmark til Grønland. Carl Rasmussen er åbenbart, som en af de første danske malere til at søge væk fra Italien som motivkreds, kendt for sine grønlandsmalerier.

Fortællingen bevæger sig flot og frit mellem to-tre tidsplaner, sikkert skåret omverdensbeskrivelse, personfikseret handling og alskens refleksioner og minder med sine effektivt opstillede spejlkabinetter mest om en psykologisk dannelsesroman.

Det gælder om at undslippe kulturens byrder og regenerere sig selv og sine evner i en vildere naturs oprindelighed. I byen bliver man frigjort og fremmedgjort. Ikke al skolelærdom er lige godt. Troen og kunsten kan redde dig, hvis ikke tvivl og svaghed æder dig. Den slags.

Kan bære sin research
Romanen er også en søfartsroman og bølger og skvulper som sådan lidt af sted. Nogle af de indlagte flashbacks er lidt kedelige, langtrukne og insisterende, men de virker, som de skal og spejler sig godt i nutidsplanet, og især hen mod slutningen bliver Carsten Jensen både uhyggelig og på det nærmeste epifan. Han formår til fulde at bære sin omfattende research, uden at den tager overhånd og gør hele projektet til noget, der smager af linoleum.

Portrættet af hovedpersonen og dennes rejser har tilstrækkelig indlevelse og dybde til at holde romanen oppe hele vejen fra start til slut. Det er lige før man mærker kulden fra ødemarkerne og kan lugte havets salt.

Hvem bestemmer over teksten?
Det eneste, der så holder Sidste rejse tilbage fra fuldbyrdet episk storhed er fortællerens tidstypiske sygdom: Han har simpelthen for svært ved at lade læseren tænke selv og skal partout udlægge og ødelægge ethvert fortolkningsrum. Grønland er fx og ikke så overraskende hvidt, og det er papir jo også, som det fremhæves et par gange.

Historien sættes i gang, og så må læseren ellers mest traske i forfatterens samvittighedsfulde og velskrevne fodspor. Det er meget flot og forholdsvist dybt, men også ærgerligt, at det er Carsten Jensen selv, der stikker dybere, end hans læser får lov og lyst til at gøre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]