Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 14.4.2008
[Opdateret d. 14.4.2008]

ANMELDELSE
Lone B. Skovgaard:
Tiden hænger på træerne
Roman
320 sider
Kr. 199,-
People'sPress
Udkommet 27. marts 2008

 

Af
Tina Charlotte Møller
Omslag til bogen

Lone B. Skovgaard
Har tidligere været musikanmelder på Information og chef på Roskilde Festivalen. I 80'erne og 90'erne sanger og sangskriver i en række københavnske undergrundsbands. I dag er hun karriererådgiver.

Tiden hænger på træerne er hendes første roman.*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Lone B. Skovgaards hjemmeside...


 

Linjer over verdenskortet

En roman fuld af billeder og stemninger i traditionen fra Isabel Allende. Ikke de store overraskelser, men habilt og sikkert udført.

ANMELDELSE: Tiden hænger på træerne er beretningen om den italienskfødte Venusia og hendes skæbne, som vi følger op gennem det 20'ende århundrede.

Venusia fornemmer tidligt, at der er hemmeligheder i familiens fortid, som ingen vil tale om. Det har noget at gøre med tre kvinder, et barn, en mængde blod og manden med juveløjnene. Måske kan Venusia ved at løse gåden finde svaret på, hvorfor hendes hænder visner og falder af og må erstattes med proteser, og hvorfor hendes bror ikke føler, han rigtig hører til. Fortidens spøgelser trænger ind i Venusias virkelighed og i romanens realverden, hvor de ophæver skellet mellem drøm og realitet.

Stort anlagt værk
Sammenlignet med andre danske udgivelser er Lone B. Skovgaards debutroman et stort anlagt værk, der spænder over en lang periode og trækker linjer over verdenskortet. Handlingen udspiller sig i et magisk-realistiske univers, som ligner det, også Isabel Allendes romaner skaber.

Med sans for både detaljen og det store perspektiv begår Skovgaard sig lige så let i mellemkrigstidens Sydeuropa som i København på tærskelen til det 21'ende århundrede. Historien berettes i kronologisk fremadskridende form af en moden jeg-fortæller, som taler fra et sted, hvor erfaring og erkendelse er indtrådt.

Fortælleren afslører dog først sine indsigter i det tempo, som de opstod for hende selv. Undervejs lykkes det derfor forfatteren at få lejlighed til at gengive barnets stemme og tankegang lige så godt som den modne og aldrende kvindes.

At fordybe sig i en fortælling
Tiden hænger på træerne er en flot debutroman fuld af billeder og stemninger fra et turbulent århundrede. Det er en roman om tid, om fortielser og om de kendte og ukendte kræfter, som former vores identitet og styrer vore liv på både godt og ondt.

Nogen ville måske indvende, at Skovgaards udgave af den magiske realisme ikke byder på de store overraskelser, hverken hvad form eller indhold angår. Men af og til har man blot brug for at fordybe sig i en god fortælling, hvor det mærkes, at forfatteren har gjort et solidt stykke arbejde. Tiden hænger på træerne er sådan en fortælling.

[ t o p ]       [ h j e m ]