Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 26.10.2007
[Opdateret d. 26.10.2007]

ANMELDELSE
Jorun Thørring:
Skyggemanden – paranoia i Paris
Kriminalroman
[Oversat af Sara Koch]
Kr. 199,-
Aschehoug
Udkommet 25. september 2007

 

Af
Ulf Joel Jensen
Omslag til bogen

Jorun Thørring
Er født 1955, arbejder som speciallæge i gynækologi med egen praksis, har boet tre år i Paris, hvor handlingen i hendes første kriminalroman, Skyggemanden [2005], også er henlagt til.

I sin anden krimi introducerede hun overraskende den samiske politiefterforsker og alenefar Aslak Eira. I sin tredje krimi, Tarentellen [2007], vendte hun så igen tilbage til sin Paris-serie. Meningen er, at hun vil veksle mellem at skrive de to serier.

Skyggemanden er den første af bøgerne, der er oversat til dansk.

En normal kvinde som helt
"Jeg er træt af, at de norske krimihelte altid er alkoholiserede, fraskilte, halte eller hvad ved jeg >– dysfunktionelle i al fald! Det er blevet en kliché! Jeg har valgt en mere normal kvinde. I stedet spiller jeg på det, at hun er en fremmed i det land, hvor hun bor [...]".
Citat: Jorun Thørring i interview ved udgivelsen af Skyggemanden [Dagsavisen, 17. august 2005]...*

RELEVANTE LINKS:

Læs hele interviewet med Jorun Thørring på dagsavisen.no [NB! Interviewet er på norsk]...

Flere danske forlag var på jagt efter Jorun Thørrings anden krimi om den samiske politiefterforsker – læs en artikel om interessen på aftenposten.no [NB! Artiklen er på norsk]...


 

Fransk for begyndere

Med et indviklet plot, en fabelagtig kulisse og nogle helstøbte karakterer er Jorun Thørrings første kriminalroman effektiv og meget spændende.

ANMELDELSE: Dr. Os er retsmediciner. Hun er norsk, og hun bor i Paris. Byernes by. Og så er hun hovedperson i Jorun Thørrings debutroman Skyggemanden, som er første bind af en planlagt trilogi. De to næste bind skal være mere end velkomne!

For Thørring kan noget med Os. Både Os som i retsmedicineren og os som i læserne. Retsmedicineren bliver ført på vild- og omveje i jagten på en skyggemand i Paris, mens læserne holdes på pinebænken og sveder næsten lige så stærkt som pariserne under den hedebølge, der naturligvis hærger, mens handlingen i Skyggemanden står på.

Tænderne løber i vand
Det hele starter med et næsten rituelt mord i en baggyde. En fattig russisk student er blevet åreladt i en sådan grad, at hans kadaver nærmest ligger tømt hen i en større blodpøl. Kort tid efter går hans fåmælte og ligeså russiske kammerat samme vej. Os og hendes kolleger står på bar bund, for ingen – absolut ingen – har lyst til at samarbejde med politiet.

Os involverer sin veninde med russiske forbindelser – og så dræbes også hun. Samtidig forfølges Os selv af den mystiske og meget skræmmende skyggemand; han er tilsyneladende hele tiden et halvt skridt efter hende, tæt på og ind imellem lidt til…

Skyggemanden er overordentlig velskrevet. Vi nærmest suges ind i den parisiske stemning. Tænderne løber i vand, når den varme frokost først tilberedes og siden fortæres og skylles ned med tarvelige og åh-så-franske landvine. Og så krydres det endda med et absolut uigennemskueligt og forvirrende plot, som først til allersidst sådan så nogenlunde vikles ud igen.

Bogen er en vidunderlig udflugt i det frankofile. Alene derfor bør ingen snyde sig for oplevelsen. Bon appetit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]