Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.1.2010
[Opdateret d. 20.1.2010]

ANMELDELSE
Jørgen Haugen Sørensen og Morten Søndergaard:
Slikkerne
En beretning for begyndere
Billedbog for voksne
32 sider
Kr. 199,99
Samleren
Udkommet 11. december 2009

 

Af
Tina Charlotte Møller




Omslag til bogen

Morten Søndergaard
Er født 1964, har gået på Forfatterskolen 1989-91, uddannet cand.phil. i litteraturvidenskab i 1995.

Debuterede i 1992 med digtsamlingen Sahara i mine hænder og har siden udgivet adskillige værker, senest Må sort dreng dø ren (2009).

Har været redaktør på forskellige værker og tidsskrifter, herunder Hvedekorn i årene 2002-2008. Desuden deltaget i adskillige samarbejdsprojekter med udøvere inden for andre kunstformer – fx lydkunst og billedkunst.

Indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris hele to gange – senest i 2007 med digtsamlingen Et skridt i den rigtige retning.

Jørgen Haugen Sørensen
Er født 1934, debuterede i 1954 som autodidakt billedhugger på Charlottenborg og Kunstnernes Efterårsudstilling. Siden har han etableret sig som både billedhugger, grafiker og filmskaber af internationalt anerkendt format.

Hvor de glatte glider
"Bogen om det forunderlige folk er skrevet med særligt henblik på for eksempel vordende kuratorer, politikere, billedhuggere eller digtere – ja kort sagt alle der vil vide, hvordan man kommer langt i en verden, hvor de kantede bærer, og de glatte glider. Og moralen? Ja, den ligger jo lige på tungen."
Citat fra forlagets pressemeddelelse



*

RELEVANTE LINKS:

Læs Senturas anmeldelse af Morten Søndergaards digtsamling Et skridt i den rigtige retning, der udkom i 2005 – også andre gode links...

Besøg Jørgen Haugen Sørensens hjemmeside...


  Barnagtig vrængen

Vor anmelder forstår ikke, at Slikkerne har fundet vej til udgivelse.

ANMELDELSE: Der er en barnagtig vrængen allerede over forsideillustrationen på Jørgen Haugen Sørensen og Morten Søndergaards billedbog for voksne, Slikkerne – en beretning for begyndere.

Og sådan fortsætter det værket igennem, så anmeldelsen kunne i og for sig være sluttet her. En uddybning synes dog at være på sin plads.

Tekst af korte sætninger
Værket, hvis man kan tillade sig at bruge det ord om noget så småt og tåbeligt som denne bog, tematiserer et fænomen, som det i denne sammenhæng vil være passende at benævne ”røvslikkeri” – beklager det provokerende ordvalg, men det dækker nu nok bedst det begreb, som bogens titel først og fremmest spiller på.

Teksten består af korte sætninger, der understøtter et enkelt billede på hver side; tilstræbt barnligt naive illustrationer med farver og former, der i Haugen Sørensens sædvanlige ånd vækker associationer til slagtehuse og klumper af udskåret kød.

Svælger i kropsvæsker
Den såkaldte beretning handler om det lille folk slikkerne, der drager ud for at smage på verden, suger indtryk og viden til sig, fordøjer den, udskiller den, formerer sig, lærer fra sig og danner skole for nye håbefulde slikkere. Altså et selvopretholdende system.

Værket synes at svælge i abnorm seksualitet, kropsvæsker og fækalier. Slikkerne, der kan læses som et billede på kulturelle smagsdommere af enhver art, hænges ud, latterliggøres og mobbes på hæsligste platte facon i Søndergaards og Haugen Sørensens ord og streg.

De to kunstnere kan måske have en pointe i deres kritik af den sammenspisthed, hvormed store dele af kulturlivet fungerer, men samtidig spørger man sig selv, om det et eller andet sted ikke også er lidt smagløst at gøre nar af de systemer, man selv lukrerer på og er en del af.

En fornærmelse
Slikkerne kunne sagtens være blevet til en sen nattetime, ovenpå en kasse elefantøl eller to. Det ville sikkert have været en sjov lejlighedsspøg for de overrislede involverede.

Men at denne angiveligt satiriske, men i grunden overhovedet ikke morsomme billedbog er nået hele vejen rundt om et forlag, gennem trykken og ud i handelen, er en fornærmelse overfor både publikum og andre kunstnere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]