Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.9.2007
[Opdateret d. 20.9.2007]

ANMELDELSE
Birgitte Sally:
Smalltalk – dit vigtigste sociale redskab på job, i netværk og privat
Fagbog
214 sider
Kr. 225,-
Gyldendal
Udkommet 18. september 2007

 

Af
Tina Charlotte Møller




Omslag til bogen

Birgitte Sally
Er født 1964, har en baggrund som cand.mag. i kommunikation og teatervidenskab. Desuden uddannet psykoterapeut.

Siden 2004 indehaver af Sally Kommunikation – en kursus- og konsulentvirksomhed, der arbejder med kommunikationstræning i erhvervslivet.

Brug smalltalk strategisk
"Gennem en række interview med dygtige smalltalkere bliver det tydeligt, hvordan du som projektleder, chef, forhandler, kollega, netværker, nabo og netdater kan bruge smalltalk strategisk."
Citat fra forlagets omtale af bogen



*

RELEVANTE LINKS:

Birgitte Sallys bog Smalltalk har fået sin egen hjemmeside, hvor du bl.a. kan få ti gode råd eller teste, hvilken type smalltalker, du er...

Besøg Birgitte Sally på hendes firmas hjemmeside – læs fx en artikel, hvor hun tager en sviptur gennem smalltalkens velsignelser...


 

Menneskeligt hundesnuseri

Smalltalk skaber kontakter. Smalltalk baner vejen for alt fra nye venskaber og til indgåelse af millionkontrakter. Med andre ord: Smalltalk er det, der holder verden sammen. Birgitte Sally har skrevet en moderne ABC i kunsten at konversere.

ANMELDELSE: Kommunikationsekspert og psykoterapeut Birgitte Sally slår i sin nye kommunikationshåndbog Smalltalk til lyd for det, som hun kalder menneskeligt hundesnuseri. Det handler om at cirkulere og at tilnærme sig andre mennesker venligt og varsomt gennem ufarlige emner.

I bund og grund forsøger forfatten vel blot at genoplive konversationens kunst – en dyd, som er sørgeligt forsømt i en tid, hvor vi som følge af de nye teknologiske kommunikationsformer på én gang er kommet tættere på hele verden og samtidig har isoleret os stadig mere i vore egne små lukkede systemer. Effektivitet og forhøjet tempo gør desuden i stigende grad, at vi må gå lige til sagen, når vi er nødt til at kommunikere med andre mennesker.

Ifølge Sally er den alt for direkte adfærd imidlertid ikke hensigtsmæssig. Især overfor nye bekendte, kolleger og forretningsforbindelser kan vi gå meget galt i byen gennem en så direkte approach. I stedet bør vi lære af amerikanerne og deres tilsyneladende overfladiske småsnak med Gud og hver mand. Snak om vind og vejr, som vi her i landet bedst kender det fra vores venten ved stoppestedet eller i mødet mellem hundeluftere, bør være en naturlig del af omgang med både naboer, arbejdskolleger og forretningsforbindelser. Det er gennem den lette konversation, vi får en fornemmelse af hinandens værdier og generelle adfærd.

Casestories med smalltalkere
I Sallys bog kigger hun på smalltalken ud fra psykologiske såvel som fra kommunikative og sociale vinkler. Desuden er hvert afsnit suppleret med casestories, der viser eksempler på, hvordan dygtige smalltalkere bruger redskabet effektivt til at udvide deres netværk eller lande store kontrakter til deres virksomhed.

Det er svært at lære en gammel hund nye kunster, og jeg må indrømme, jeg knurrede lettere irriteret et par gange under læsningen. Selv er jeg nemlig en af dem, der i professionel sammenhæng har betragtet småsnak og fællessang og kage om fredagen som føleri og spild af tid. Men jeg kan jo godt se, at min direkte tilgang til tider har skaffet mig nogle problemer på halsen, som de mere socialt anlagte i min bekendtskabskreds har været forskånet for.

Godbidder at hente
Selvom Smalltalk kan kritiseres for at være lovligt amerikansk inspireret – også i sine mange gentagelser og skæren-alt-ud-i-pap – så er der altså godbidder og praktiske anvisninger at hente i bogen. Det gælder uanset, om man er den menige medarbejder, der får koldsved i hænderne på vej til en reception, eller om man er virksomhedsejeren, der er vant til at forhandle med topchefer på internationalt plan.

Budskabet i Smalltalk er klart: Den lette konversation danner grundlag for den tillid, som må være til stede, før man kan begive sig ud i mere væsentlige anliggender – det være sig privat eller professionelt: "Har du ikke tilliden til dig selv, tør du ikke særlig meget. Har du ikke tilliden til andre, kan du ikke skabe de forbindelser til omverdenen, som er nødvendige for at leve et godt liv", skriver Birgitte Sally.

Smalltalk kan måske spare dig for at blive den, som letter ben op af det forkerte træ.

[ t o p ]       [ h j e m ]