Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.5.2007
[Opdateret d. 21.5.2007]

ANMELDELSE
Morten Søkilde:
Pan og Landskaber
Digte
28 og 32 sider
Kr. 150,- samlet
Arena Dottir
Udkommet 30. april 2007

 

Af
Martin Johs. Møller
Omslag til bøgerne

Morten Søkilde
Er født 1974. Uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi, ligeledes uddannet på Forfatterskolen 2002-2004.

Debuterede i 2003 med det lille hæfte Morten Søkilde 1974-2003 [Adressens forlag].

Optræder af og til som butler i tv-programmet Den 11. time på DR2.

Små sprogmiljøer
"Jeg har villet skabe nogle små sprogmiljøer; det er også det, hele min vokale praksis går ud på. Den normgivning, jeg har lagt over teksterne, har til formål at skabe nogle tætte miljøer af grafer, bogstaver, ord, sætninger, strofer og digte. Der er bygget et kunstig verden op, et lille fortættet miljø af noget, jeg har lavet, noget jeg ikke har kunnet finde lige så fortættet i virkeligheden."
Citat: Morten Søkilde i kort interview med Marie Tetzlaff [Politiken, d. 12. maj 2007]*

RELEVANTE LINKS:

Læs et klip på Senturas lyrikliste fra Morten Søkildes debuthæfte, der kom i 2003...

Se et indslag fra tv-udsendelsen Den 11. time, hvor Morten Søkilde fremfører sit digt Vår...

Læs hele Marie Tetzlaffs interview med Morten Søkilde fra Politiken...

Læs otte digte af Morten Søkilde fra Apparatur 5/2002...

Læs en lille tekst af Morten Søkilde om en myre fra Grafen 4/2006...


 

Skøn skæv fisk

Morten Søkildes bøger er et nærmest panteistisk kunstværk, hvor illustrationer og tekster supplerer hinanden i fin stil.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Mængden af forfattere og hele forlag, der overhovedet ikke kan finde ud af at balancere tekst og illustrationer er enorm.

Et grelt eksempel er det new-age-kitschede cover på Pablo Llambías' De elskendes bjerg fra Gyldendal, og der findes andre eksempler blandt de kaotiske ophobninger i nogle af de bøger, der er kommet fra Adressens forlag, som ellers var et skønt foretagende med dygtige folk, det er slet ikke det.

Hos Morten Søkilde kompletterer ord og billeder hinanden i sjælden fin stil. Pan og Landskaber er en samlet udgivelse af to flotte store hæfter, der ifølge pressemeddelelsen og hearsay udgives med et fancy gennemsigtigt plastik-omslag – men som forlaget Arena desværre ikke har sendt med til anmeldelse.

Længe ventet
De to bøger, der udgør værket er en af digtermiljøets længe og mest ventede udgivelser. Teksterne har været undervejs i adskillige år, Lars Bukdahl skrev om dem i sin store bog Generationsmaskinen Dansk litteratur som yngst 1990-2004, men forfatteren har pudset digtene af lige til det sidste.

Pan består af en elegant, klassisk bundet sonetkrans, yderligere strammet op af hjemmelavede regler om vokalbegrænsning. Ind imellem teksterne er der hele sider fyldt med smukke makrofotografier af modelheste i miniaturelandskaber, som er bygget med, hvad der ligner en blanding af syntetiske og naturlige materialer. De er med til at underbygge og nuancere teksternes formmæssige tematisering af forholdet mellem natur og kultur, frihed og system.

Landskaber, der spreder sig over vinter, vår, sommer og efterår, er ikke sonetter, men friere digte, som dog stadig har særlige vokalregler og til tider en aldeles stram metrik. Fx indledes sommeren således:

Højrød gløder solen mø mod øst. Øjet
som løfter mørket bort blotter ophøjet
bøgens løv og mos. Over frø flort og oppløjet
blød løsgjort jord og støvets stof glor okseøjet.

Søkildes brug af hjemmebaksede sammensatte ord såsom "okseøjet", leder tankerne helt hen på Simon Grotrian og ikke mindst hans seneste samling Tyve sorte kinder.

Illustrationerne er i samme stil som i Pan, men tømt for heste. Fotografiernes farver er rige og passer til årstiderne som tekstens billeder – og at sidde med disse to bøger i hænderne er i det hele taget en ægte begivenhed. Danmark mangler forlag med sigte på eksklusive udgivelser såsom norske H-Press, men netop hos Arena har man i en årrække ofte kunnet finde nogle anderledes, spændende ting.

Gammeldags og moderne
Omdrejningspunktet for de to bøger er, som titlerne mere end antyder, naturen. Der er tale om ren og skær naturlovprisning, der nærmer sig det panteistiske. I hvert fald synes naturen at være fyldt til bristepunktet med magisk energi, grænsende til det religiøst besatte.

Flere anmeldere har fremhævet at bøgerne er ualmindeligt utidssvarende og ikke-generationstypiske, om end på en suveræn måde. Det er sandt nok at Søkilde er en skøn skæv fisk, en lyriker af noget der ligner en gammel enmands-skole, men hans naturbegejstring kan godt minde om Peter Nielsens, og andre digtere, såsom Klaus Høeck, Mette Moestrup, Maja Lee Langvad og Martin Larsen, der ligeledes har beskæftiget sig indgående med det systematiske og dogmatiske.

Det særlige ved Morten Søkildes digte er den tilsyneladende ubesværede løssluppenhed, hvormed han opererer indenfor ellers ret rigide lyriske systemer. En af mine venner har kaldt ham "den danske digtnings nar," og det er måske slet ikke nogen dårlig betegnelse. Hans tekster er gammeldags og alvorlige, moderne og morsomme. Pan og Landskaber kan godt læses som én stor digterisk in-joke, men hvis man griner af Morten Søkildes højtidelige retro-hyrdedigtning, så græder man samtidig af FRYD!* * *

 
Teksteksempel


SKOV I

SOL! over skovsvampens klamme og mos-
                  omvoksede rod.
  Dagsol gavner skovens lade paddehat.
O og skovpoplens store krone gror og gror
               for solen topper varm og god
og blomstrer knoppen favre frodig.

Oppe over skovens vablede svamp
                         og flonelmos
  bader solen poplens blade. Svaner
aser over skovens slappe snor.
              Kast los! Kast los!
            Kast los! Kast los!
  kalder svaneflokkens dragende kor.

Skoven sover dagen doven land.
                         Fra solopgang
  snadrer skovens skade; rask, fra granens
            ranke stamme (opgroet og langsomt fast-
sat af skovens bare harestampede jord),
                         kradses barken op.

Hak hak – skaden snakker skrapt og kvaser
                         granens knast og skorp
  og barkens harpikslag arres blodig.
Koglen dratter angst fra stammens top
                        Hvor solen somsagt
  skolder alt bart og vordende bladhang.

Dag! og forsoldet sol af flommende pragt!
              Skov af tordnende sommer!
  Hornet stanger solen voldsomt vold og vang
                       og jogger klovnen
over kogleskrog og store modne blommer.
    Dronens brod dolker flower’n for flor.[NB! Opsætningen kan variere fra bogen. Digtet står s. 16 i Landskaber.]

[ t o p ]       [ h j e m ]