Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 28.3.2007
[Opdateret d. 28.3.2008]

ANMELDELSE
Camilla Läckberg:
Stenhuggeren
Kriminalroman
[Oversat af Ellen Boen]
480 sider
Kr. 299,-
People'sPress
Udkommet 12. marts 2007

 

Af
Kirsten Haagensen
Omslag til bogen

Camilla Läckberg
Er født 1974 i Fjällbacka, hvor hun også er vokset op – og hvor alle hendes kriminalromaner foregår. I dag er hun bosat i Stockholm med mand og to børn.

Hun havde længe en drøm om at skrive krimier, men uddannede sig først til civiløkonom. Et kursus i at skrive kriminalromaner blev startskuddet til et kraftigt karriereskift, og hun debuterede i 2003 med Isprinsessen [: på dansk 2005] – den første roman i serien om forfatterinden Erica Falck og politimanden Patrik Hedström. Hendes anden roman hed Prædikanten og udkom på dansk i 2006. Stenhuggeren er tredje bind i serien.

Läckbergs har solgt mere end 500.000 ex. i hjemlandet, og der er påbegyndt indspilningen af en tv-serie bygget over de to første krimier. I Sverige er fjerde bind i serien, Ulykkesfuglen, i øvrigt allerede udkommet og lå øverst på bestsellerlisterne fra dag ét.

Markedsføring og tv-spots
Forlaget People'sPress har ry for at gå nye veje i markedsføringen af deres bøger – selvom sandheden nok snarere er, at de blot har forstået at vægte den del lidt højere end de mere traditonelt tænkende forlag.

I lanceringen af Camilla Läckbergs nye krimi har der bl.a. været helsidesreklamer i aviserne og – som et sjældent fænomen i Danmark, hvad angår bøger – en tv-spot på de landsdækkende kanaler.*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Camilla Läckbergs hjemmeside – "Det, som interesserer mig, når jeg skriver krimier, er ikke de blodige detaljer, men forbrydelsens psykologi"...

Camilla Läckberg har en blog, hvor du kan følge lidt med i hendes hverdag og forfatterskab – også mulighed for at skrive en kommentar...


 

Kvindekrimi med mandlige kromosomer

Stenhuggeren er en spændende og traditionel krimi med moderne indspark. Hovedpersonen er både hårdkogt betjent – og moderne mand og nybagt far.

ANMELDELSE: Camilla Läckbergs seneste kriminalroman Stenhuggeren har et rigtig udmærket plot: En lille pige findes druknet, og jo længere efterforskningen kommer, jo flere har et oplagt motiv til at myrde pigen. Vi skal langt omkring, men til sidst strammes nettet.

Spændingen holdes på optimal vis, og romanens to hovedhistorier er perfekt flettet ind i hinanden. Det hele er intrigant og troværdigt og udspiller sig i et dragende miljø, den virkeligt eksisterende lille Fjällbacka, der har plads til både forestillingen om svensk bonderomantik og konspiratoriske nabostridigheder.

Kvindeligt baghjul
Og så kan Camilla Läckberg det der med personskildringer – i hvert fald når det kommer til kvindelig synsvinkel. For godt nok hedder den mandlige efterforskningsleder Patrik, men hans kone hedder Erica og har et ikke helt ubetydeligt antal linjer til sin rådighed.

Eller også er det bare fordi Patrik Hedström er en meget nybagt far og en meget moderne mand, at den kvindelige synsvinkel nogle gange stikker lidt for meget frem. For eksempel når Patrik i embeds medfør smiler beroligende til den myrdede piges veninde, der er kommet for at fortælle politiet en hemmelighed, eller når han udtrykkeligt savner familien derhjemme. Det er næsten for meget, men samtidig realistisk og en tiltrængt fornyelse af genren.

Også traditionel
Trods kvindeligt baghjul og moderne indspark i form af personskildringer, som den yngre generation bestemt kan identificere sig med, har Stenhuggeren flere traditionelle elementer af kriminalroman i sig. Fx er der ud over landsbyintrigerne de dovne og uduelige betjente i Tanumshede Politi, som Patrik og hans makker Martin Molin, må slås med. For ikke at tale om Mellberg, stationens leder, halvskaldet, småfed og ofte uden sans for, hvad hans betjente egentlig har at slås med "out there".

Men det er sådan, vi kan lide det, og det er derfor, bogen har haft svimlende salgstal i Sverige. Tradition og fornyelse er her sjældent godt sat sammen. Og der er masser af intriger, personlige historier og dynamik til flere bind i serien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]