Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 24.5.2007
[Opdateret d. 24.5.2007]

ANMELDELSE
David Læby:
Svans
Roman
150 sider
Kr. 199,- (vejl.)
Lindhardt og Ringhof
Udkommet 24. maj 2007

 

Af
Christian Bonde Korsgaard




Omslag til bogen

David Læby
Er født i 1969, har boet i København og Malmø. Har en BA i dansk og kønsforskning.

David Læby debuterede i 1989 med digtsamlingen Himmeltegneren [Gyldendal.] Og har siden skrevet i alt seks digtsamlinger.

Han har skrevet tre romaner, fire med Svans. Den seneste hed Skyts [Lindhardt og Ringhof] og udkom 2005.

David Læby har tidligere modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat.

At skille sig ud
"Når man er vokset op som minoritet, går man rundt med et overvågningskamera på skulderen, der konstant viser én, hvordan man adskiller sig fra normen. Det kan være muslimer, kvinder eller homoseksuelle – man oplever sin egen splittelse, fordi man tvinges til at se på sig selv med fordommenes og forskellenes blik." Citat: David Læby i interview med Michael Holbek Jensen [Urban, 23. maj 2007]



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg David Læbys side på Forfatternet...

Læs Senturas anmeldelse af David Læbys seneste digtsamling Fortæl det stumme [Lindhardt og Ringhof], der kom i 2001...

lbl.dk kan du få tips til andre film, bøger eller hjemmesider, der også handler om at kunne lide én af sit eget køn...


 

Oh, at være bøsse

Svans er en sød og følsom roman om en ditto hovedperson og dennes pinefulde søgen efter identitet.

ANMELDELSE: På en bøssebar i København møder fortælleren, der er forfatter og har en del tilfælles med David Læby, romanens hovedperson, Søren, der vist nok også er, eller bliver, forfatter og har en del tilfælles med David Læby. Den ene fortæller sin historie til den anden. Det er der kommet en opblomstringsroman ud af, pakket nogenlunde forsvarligt ind i en æskemontering.

Teknisk set er Svans fermt udført uden at være prangende. De to tidsrammer spejler og støtter hinanden på fornuftig vis, og romanen glider med lethed frem imod sin slutning – i bogstavelig forstand et klimaks. Hovedpersonen, som man på ingen måde kan vige fra, er sådan lidt træls med alt sit overgearede selvpilleri, men på den anden side også rørende og, øh, en smaddersød fyr.

Emnet skal fange
Når man har noget på hjerte, og når det er en enkelt og meget klar ting, kan man risikere at være så heldig at alting går i geled og i takt frem mod netop det samme mål, og det må man nok sige, det gør i Svans. Hvis ikke emnet fænger hos læseren, så er der ikke meget andet at komme efter, og dermed falder den til jorden.

Hele kønsanalytikken har det med konstant at tilkæmpe sig forgrunden og krænge vrangen helt ud på den i forvejen overreflekterede hovedperson, hvorved læseren efterlades på mellemdistancen – dér, hvor man sidder og nikker og siger "ja, det kan jeg godt se "og "det er heller ikke rart" og "nå" og "nu igen" og "så bryd dog fri". Den litterære fortælling er spærret inde i forfatterens projekt og falder ikke godt i spænd med Svans' vilje til kritisk vidnesbyrd. Især kan man høre det i dialogens knagen.

Et stort spring
Og er det så noget for vi heteroseksuelle at tage stilling til?

Ja-da, man kan vel altid blive klogere, og af en hundrede-siders roman er den nok tiden værd; men jeg synes ikke, at den får ordentlig stræk i spændingen og tyngde i sin virkelighed. Hele bøsseproblematikken ser reel ud, og man finder da ud af, at springet ud af skabet er et stort spring, men derudover er hele tematikken jo også meget pubertær – handlingen foregår i gymnasietiden – og det må man så afgøre med sig selv, om man har smag for.

Nævnes skal det også, at bogopsætningen enten er laber eller poppet (du vælger selv), og at korrekturlæsningens sløseri overskrider alle grænser i feltet mellem det småirriterende og et solidt fyringsgrundlag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]