Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.10.2006
[Opdateret d. 5.9.2008]

ANMELDELSE
Robert Zola Christensen:
Tennis
Roman
200 sider
Kr. 199
Gyldendal
Udkommet 19. oktober 2006

 

Af
Anne Liisberg




Omslag til bogen

Robert Zola Christensen
Er født 15. juli 1964. Blev i 1998 ph.d. på en afhandling om vandrehistorier, et emne han siden har fulgt op med flere udgivelser og foredrag. Robert Zola Christensen startede sin litterære karriere som digter, men debuterede i bogform med romanen Kristinas tavshed [Borgen] i 1997. Han har siden udgivet både digte, noveller og et par romaner, og arbejder i øjeblikket på en foto-fortællebog om New York sammen med forfatteren Dorthe Nors.

Robert Zola Christensen har løbende plejet sin akademiske karriere med en række fagbøger og ansættelser på både danske og svenske universiteter. Underviser for tiden i dansk sprog på Lunds Universitet.

Temperament og nerve
"Der skal være nerve og temperament i det, du skriver, du skal investere dig selv i skrivningen og kun skrive om det, du ikke kan lade være med at skrive om".
Citat: Robert Zola Christensen i interview med Jørgen Aagaard [Fyens Stiftstidende 13. oktober 2006]

Forfatteren på skærmen
Robert Zola Christensen er aktuel i projektet Fantastiske fortællinger, hvor man følger med i værkstedet, når ni forfattere på skift forvandler en fantastisk fortælling fra virkeligheden til fiktion. Zolas fortælling handler om en kørelærer fra Kolding.
Læs mere hos DR

Portræt af Robert Zola Christensen fra bogens omslagsflap. Foto: Ulla Voigt.
Portræt af Robert Zola Christensen fra bogens omslagsflap.
Foto: Ulla Voigt.



*

RELEVANTE LINKS:

Læs et essay fra Robert Zola Christensens forrige bog Manual til skrivekunsten [Gyldendal], der kom i 2005 – også yderligere præsentation af forfatteren og gode links...

Læs hele interviewet med Robert Zola Christensen hos Fyens Stiftstidende – "Det herlige ved at skrive er, at du kan gøre, hvad du vil. Slå flik-flak i sproget og kysse Helle Thorning Smith"...

På Gyldendals hjemmeside kan du læse mere om nogle af Robert Zola Christensens andre bøger – også mulighed for at læse de første sider af Tennis...

Du kan også læse nogle klummer af Robert Zola Christensen på Senturaklummen...


 

Når der går tennisalbue i tilværelsen

Robert Zola Christensen har skrevet en sjov roman om et parforhold i krise. Under den ironiske tone og de absurde optrin rumler dog en forstemmende karakteristik af det moderne menneskes manglende evne til at rumme andet end sig selv og egne behov.

BONUS-INFO:
Direkte til uddrag fra bogen

ANMELDELSE: Enhver, der har kone og små børn, ved, at tennis hører til det lette her i livet, sagde John McEnroe engang. Sådan hænger det nu ikke helt sammen for Morten, hovedpersonen i Tennis. Hans træningsmakker, Henrik, stiller sig nemlig ikke tilfreds med at banke den blaserte Morten på banen, men forfører også hans kone, Iben.

Iben flytter hjemmefra, og Morten mister hurtigt grebet om hverdagen med sin lille, sukkersyge datter, Trine, og jobbet som konsulent på universitetet. Måske har han aldrig rigtigt haft greb om nogle af delene, men blot hvilet i en magelig selvforståelse af at kunne slå til, hvis det virkelig gælder. Det gør det bare ikke for en akademisk middelklassemand som Morten. Og da det gør, smuldrer alt mellem fingrene på ham. Heldigvis trænger den svenske mikrobiolog og cykelentusiast, Göran, sig ind i Mortens liv, og skaber på sin egen bizarre facon en smule stabilitet i hjemmet. Han glæder Trine med et udstoppet lam, og drager den omsorg for hende, som hendes forældre ikke formår.

Kernen til den ægteskabelige krise findes nemlig ikke i Ibens utroskab, men i hendes og Mortens fallit over for datterens sygdom. I få afsnit og en enkelt af de faktabokse, der på studentikos vis afrunder en del af bogens kapitler, fortælles en grum historie om omsorgssvigt. "…et eller andet sted inde i alt det her er Trine", tænker Morten i et sjældent klarsyn, men datteren kommer aldrig til syne, fordi forældrene er alt for optagede af deres egne følelser og reaktioner på sygdommen. Symptomatisk nok finder de atter sammen, kort efter de har placeret Trine på et behandlingshjem.

Fodnote i eget liv
De rystende scener, hvor Trine er døden nær af insulinchok eller lemlæstes af en afmægtig Morten, kontrasterer den ironiske fortælletone, der både er romanens styrke og svaghed. Den ironiske distance er eminent til at karakterisere en intellektuel mands manglende evne til at mærke andres følelser og udtrykke sine egne. Faktaboksene, der både konkret og mere filosofisk uddyber både historien og samtiden, fungerer nærmest som en reference til den akademiske fodnote, og dermed også til en mand, der er en fodnote i sit eget liv. Morten distancerer sig blasert fra alt, og forbliver ude af stand til at træde i karakter. Det er lattervækkende, men gør det samtidig også meget svært at holde af ham og tage hans krise alvorligt.

Tennis er en ualmindelig sjov og velskrevet roman. Faktisk så sjov, at jeg jævnligt skreg højt af grin under læsningen. Alligevel sad jeg lidt uforløst tilbage. Romanens absurd-ironiske grundtone, der er lidt i familie med Helle Helles og Erling Jepsens, skyder ikke bare et filter ind mellem Morten og hans omverden, men også mellem denne læser og historien. Der gemmer sig en dybt alvorlig og meget forstemmende historie om menneskelig uformåen inde i fortællingen. Zola ridser den op i enkelte, præcise nålestik, men det grimme og det grumme drukner næsten i den distancerende latter.

Historien er helstøbt, hvis man køber den ironiske præmis. Men uh, hvor ville jeg gerne høre mere af den alvorlige historie indeni.



* * *

 
Uddrag fra Tennis


10

Oppe i ti kilometers højde sidder jeg og gennemgår de indsamlede resultater. Jeg anbringer interviewene i to bunker. Dem, der gav noget, og dem, som ikke rigtig førte noget med sig. Sociologen og Görans kommer i den sidstnævnte. Hans svar var temmelig løse, indser jeg nu, når jeg kigger nærmere efter. På spørgsmålet om, hvad han kunne fremhæve som et bevis på den positive udvikling i Sverige, pegede han på en klynge televirksomheder på Gotland, der arbejdede sammen med et teknisk universitet. Hvilket universitet? Det kunne han ikke komme i tanke om på stående fod. Desværre. Højst ejendommeligt. At jeg har brugt tid på Göran til ingen verdens nytte, er ærgerligt.
    Jeg bestiller en Gin og Tonic og holder øje med vingen fra min vinduesplads. Der er en del turbulens, men jeg har aldrig lidt af flyskræk. Selv om følelsen af, at jeg ikke kan komme ud, når jeg vil, naturligvis ikke er behagelig. Jeg bestiller en Gin og Tonic til. Mest fordi jeg har snakket med Iben. Trine var ikke med til koncerten. Hun havde haft det småskidt, og hendes tal er ikke for gode i øjeblikket.
    Dagen efter turen i zoo kontrollerede jeg Ibens mobiltelefon. Den indeholdt 29 sms-beskeder fra Henrik. De første er dateret helt tilbage til dengang, hun tog motorcykelkørekort, og den sidste fortalte, at hun tilsyneladende havde mødt ham en ekstra gang. Hvad er nu det for noget? spurgte jeg. Jeg skulle bare sige til ham, at det var slut. Det var derfor. Jeg ville gøre det ansigt til ansigt, Det skyldte jeg ham. Hvad skylder du så mig? tænkte jeg.
    Iben, der ikke kan stoppe, selv når legen er god.
    Min sidemand, også dansker, sidder hele tiden på spring. Når jeg kigger ud mod gangen, er hans ansigt dér, sympatisk parat. Ja, skal vi snakke? Men det skal vi ikke. Han har kommenteret de svenske köttbullar og lingonsylten mere end én gang, og han har spurgt, om han ikke må kigge lidt i min avis.
    Jeg holder blikket på mine papirer, mens jeg tænker på, hvor Iben og jeg egentlig var kommet til, før jeg tog af sted på denne rejse. Var vi ved at glide fra hinanden eller finde sammen igen efter en kort timeout?


hej søde M j ønsker d alt muligt held og lykke med køreprøven:) det skal nok gå;) Savner dig rigtigt meget lige nu ... Er helt trist. Hvis du vågner nu i nat må du gerne gi mig et kald ellers ses vi bare på stranden.



[NB! Uddraget er fra s. 30-31 i bogen. Det er hele kapitel 10.]




[ t o p ]       [ h j e m ]