Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 12.1.2010
[Opdateret d. 22.1.2010]

ANMELDELSE
Thomas Aagaard Skovmand:
Hvad skete der den nat?
Roman
200 sider
Kr. 299,-
Byens forlag
Udkommet 2. november 2009

 

Af
Michael Balle Jensen




Omslag til bogen

Thomas Aagaard Skovmand
Er født 1972, som hovedpersonen i Hvad skete der den nat? er han også opvokset i Ullerslev på Fyn.

Skovmand er uddannet journalist og har bl.a. arbejdet for Aktuelt. Han driver i dag forlaget Byens forlag sammen med Thomas Heisz.

Har tidligere udgivet romanen Skyerne over Vesterbro (2009).

At løbe væk fra barndomsbyen
”Som så mange andre løb jeg skrækslagen så langt væk fra min barndomsby som muligt, da jeg blev 18. I dag spekulerer jeg hver gang jeg besøger byen over, hvad jeg flygtede fra, og hvordan det ville være at bo der. Bogens hovedperson har samme overvejelser, og det er mit håb, folk kan genkende hans situation eller spejle sig i den.”
Citat: Thomas Aagaard Skovmand i bogens pressemeddelelse




*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Byens forlags hjemmeside...

Læs Senturas anmeldelse af Thomas Aagaard Skovmands første bog Skyerne over Vesterbro...


  Det skumle Ullerslev

En til tider spændende roman, hvor personerne generelt er for to-dimensionelle.

ANMELDELSE: Thomas Aagaard Skovmand tager med sin anden roman Hvad skete der den nat? to større rejser. Den ene er rejsen til den fynske by Ullerslev, der fremstilles som et provinsmiljø fyldt med skæbner og brutalitet. Et samfund der leder tankerne hen på Ida Jessens beskrivelser af den fiktive by Hvium.

Den anden rejse er en tidsrejse. Tilbage til midten af firserne, hvor Lacoste-trøjer, hårgelé, elektronisk popmusik og halfester satte dagsordenen for tidens teenagere.

Sådan en teenager var bogens hovedperson og fortæller Martin Berg, da han i 1985 mister sin bedste kammerat. Kammeraten, Kent, drukner efter at have forladt en fest i den lokale hal. Den unge Martin beskyldes af Kents mor for at have været uansvarlig og dermed indirekte skyld i Kents død.

Den frygtelige fortid
Ved en pludselig indskydelse gør en nu 35-årig Martin et kort stop i Ullerslev. Han er ellers flyttet fra byen som 18-årig for aldrig at ville vende tilbage. Den 35-årige Martin er freelancejournalist og fraskilt far, men trods psykologhjælp og tidens afstand er han aldrig kommet sig helt over det, der skete den nat.

I Ullerslev tager Martin så livtag med fortiden, og efter en samtale med en af de lokale kaster han sig ud i en undersøgelse af fortiden. Det viser sig i løbet af bogen, at Martin ikke er den eneste, der plages af den. Og at alt ikke er, som det ser ud til at være.

Martin må gå grueligt meget igennem, før han igen kan sætte kursen mod København. Især møder han de lokales foragt for udefrakommende. Især Københavnere. Måske er det ikke helt tilfældigt, at Martin deler efternavn med en anden hjemvendt søn, Holbergs Erasmus Montanus, der havde fødenavnet Rasmus Berg.

To-dimensionelt
Vi får i bogen en beskrivelse af 80’ernes ungdom. Men det er mest overfladen af farvede Ball-trøjer vi får at se. Nogen egentlig dybde har personerne ikke. Hverken som børn eller voksne. Det hele bliver en anelse for to-dimensionelt.

Bedst er beskrivelserne af de unge teenagedrenges hockey- og fodboldkampe, hvor man føler et engagement og en sanselighed, som desværre ikke er lige så udtalt, der hvor bogen når de planlagte højdepunkter i fortællingen.

Det er dog en til tider ganske spændende bog, som sagtens kan slå en eftermiddag ihjel. Men det kunne være interessant, hvis Skovmand kastede sig ud i en fortælling om sport. For her ligger den egentlige spænding og nerve.

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]