Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

UDDRAG
Suzanne Brøgger:
Timebog
Illustrationer af Barbara Wilson
Digte
18 sider
Kr. 400,-
Gyldendal
Udkommet 12. august 2004


[Digtet bringes med venlig tilladelse fra forlaget]

 

Af
Suzanne Brøgger 
Omslaget til bogen er lavet af Barbara Wilson.

Suzanne Brøgger (f. 1944) hedder i virkeligheden noget så imponerende som Suzanne Preis Brøgger Zeruneith. Preis efter faren Ove, Zeruneith efter ægtemanden Keld og Brøgger – vistnok – efter morens anden mand Svend... Men sandt at sige er det jo nærmest hamrende unfair at starte med at nævne de mænd, der givet navn til en af Danmarks stærkeste, kvindelige røster, så vi skifter lige spor:
   Brøgger startede sin karriere i 60'erne som journalist, hvor hun bl.a. skrev reportager fra rejser i Mellemøsten, Fjernøsten og Sovjet. I 1973 debuterede hun i bogform med Fri os fra kærligheden, som er en blanding af fiktion, essay og erindring – og allerede her lagde hun en semi-erotisk grundsten til det, der skulle blive til hendes eget opgør med kernefamilien og det patriarkalske samfund. Den selvbiografiske føljeton, Creme Fraiche ('78), Ja ('84) og Transparence ('93) beskriver hendes egen rejse fra en "erotikkens præstinde" – en varm fortaler for den kvindelige styrke og frihed over en tøvende holdning til sin egen position i Ja til en udtalt lede i Transparence ved sin egen offentlige fremtræden, der efter eget udsagn skulle have udslettet hendes egen kerne.
   Suzanne Brøgger har skrevet over tyve bøger, som er oversat til en lang række sprog og udgivet i mere end 25 lande. Hun har modtaget både PH prisen, De Gyldne Laurbær, Holberg Medaljen, Hammerichprisen, Søren Gyldendal Prisen og den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond – foruden en lang række andre priser og legater. I 2001 var hun indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris (året hvor Jan Kjærstad fik prisen for sin roman Opdageren) for sine essays og artikler fra 90'erne, samlet i bogen Sejd.
   Blandt væsentlige inspirationskilder fremhæver hun selv H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Dostojevskij, Karen Blixen, Henrik Pontoppidan, Henry Miller, Milan Kundera, Meister Eckardt, Buddhadasa – og sjovt nok avisen The New Yorker. Hun har selv anført, at hun anser Creme Fraiche, som den af sine romaner, hun selv var gladest for: "Det er en bog, hvor min egen alder og en enestående historisk periode falder sammen."

18 løse plancher
"Timebog består af 18 løse plancher, der er indlagt i en kassette og signeret og nummereret af forfatter og billedkunstner. Der er trykt 600 eksemplarer og værket vil ikke blive genoptrykt."
Citat: Fra Gyldendals presseomtale af Timebog

Lavet i samarbejde
"Timebogen er ikke en bog, men et værk i sig selv [...] Jeg spurgte Suzanne Brøgger, om hun ville være med. Vi mødtes. Og vi blev enige om at lave en "Timebog". Altså en bog, der er en slags livsfrise, som går fra fødsel til død. [...] Vi har arbejdet på bogen i et år. På skift. Suzanne sendte to vers, som jeg arbejdede over og sendte tilbage – plus yderligere tre malerier, som Suzanne så kiggede på og skrev vers over. På den måde har vi flyttet hinandens historier, og vi har været overraskede over, hvordan det har påvirket vores arbejde".
Citat: Barbara Wilson i interview med Marianne Koch [Fyens Stiftstidende, 17. august 2004]*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Suzanne Brøggers side på Forfatternet – læs fx mere om inspiration eller se en grundig bibliografi...

Besøg polskfødte danske Barbara Wilsons hjemmeside, hvor du kan se scanninger afalle siderne i Timebog (heraf fem i stor størrelse) – og se hvordan tekst og billeder smelter sammen til en usædvanlig helhed...

Læs en kort, men fin introduktion til Suzanne Brøggers forfatterskab af Jakob Brønnum på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside...

Læs Senturas anmeldelse af Suzanne Brøggers haiku-digtsamling, Lotusøje, fra 1999 – også digteksempler...

 

Teksteksempel

Månesolens ottende fase
2604 kl. 8.10

kroppens skrift indfrier
glemt løfte om guldets visdom,
uopnåelig ad slidte hvide
blondetrapper.

Længslen kender ingen grå grænser,
Frygtens frodige filipenser stikker dybt.
Blåt begær står for fald,

risikoens narrehat spøger
hver gang armen rækker ud
og munden åbnes i tillid
til at den anden faktisk findes
som andet end en dagdrøm
fra tidernes tågede morgen.

Den anden virkelighed er
et gulnet brev fra en lejr,
hvor menuen står på gullasch
kogt på hæfteplaster og cigaretskod,
og endelig det udeblevne,
det sorte eller mørkegrønne,

der bare blev et billede
kysset med cinnoberrøde læber.


NB! Digtet fremtræder meget anderledes i bogen – hvis du vil have et mere korrekt indtryk, så se her...
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Tilbage til Lyriklisten]