Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 28.3.2006
[Opdateret d. 28.3.2006]

ANMELDELSE
Morten E. Nørskov:
Mand i uddrag
Roman
og
Påfaldende diskret
Langdigt
[med musik af Lars Koldkjær]
75 sider/25:20 minutter
Kr. 172,- Samlet
Tab&Nar
Udkommet 17. februar 2006

Nicki B. E. Hansen:
Fjolsernes hus
Roman
178 sider
Kr. 197,-
Tab&Nar
Udkommet 17. februar 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen




Forside til Mand i Uddrag. Omslaget er designet af Lars Koldkjær.
Forside til Mand i udddrag

Fakta om forfatterne
Morten E. Nørskov er uddannet cand.phil., har haft noveller og digte i antologier og tidsskrifter, bl.a. Hvedekorn. Underviser i kreativ skrivning og litteratur. Bosat på Nørrebro.

Nicki B. E. Hansen (f. 1972), opvokset i Valby og Nordvest i København. Cand.mag. i dansk og mag.art. i litteraturvidenskab, BA i Polsk og Østeuropastudier. I dag katolsk præste-studerende og bosiddende i Rom.

Et syrligt drop
– lyninterview med Christian Bonde Korsgaard fra Tab&Nar

Fortæl om baggrunden for forlaget...
– Kort sagt: Vi blev trætte af at vente på afslag og høre på gode råd, der alligevel aldrig førte til udgivelser. Begge forlagets første romaner var tæt på at gå gennem diverse nåleøjne, men så var der nogen der fik kolde fødder hver gang. Derudover får forfatteren kreativ kontrol over hele processen hos os. Jeg vil oprigtigt mene at vores udgivelser har bevaret en kant som mange større forlag bortskærer af hensyn til markedets vaner. Det dårlige er så, at det kan føles som opad bakke, en ret stejl bakke.

Hvorfor navnet Tab&Nar?
– Nå jo, hvor galt kan det gå? Det er for at fremprovokere en reaktion, mange hader navnet, men der ligger dét i det, at det er en win-win situation. Hvis vi fejler, har det jo så været meningen. Det er både et lidt syrligt drop til forlagsbranchen, der virker forholdsvist betændt og altmodisch, samt et udtryk for naive fremtidsdrømme. Kan vi narre jer til at give os penge, den slags.

Har I nye planer?
- Udover, at få de to første bøger solgt, er der tre ting: Vi håber at have en digtsamling på vej af Willum Peder Trellund, vi sender Morten ud at optræde med Lars Koldkjær (det er Turèll-agtigt, morsomt, drømmende), og så har vi startet en føljeton, vi kalder Tab&Nars Kortspil. Ch-ch-check det ud på hjemmesiden.

NB! Christian Bonde Korsgaard er sammen med Morten E. Nørskov initiativtager og redaktør på forlaget. Han er uddannet cand.mag. i dansk og har skrevet enkelte artikler til Sentura.

Forside til Fjolsernes hus. Omslaget er designet af Rikke Villadsen.
Forside til Fjolsernes hus



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Tab&Nars hjemmeside – du kan fx læse mere om kortspillet, hvor du selv kan bidrage eller bestille en bog...

Morten E. Nørskov er ansvarshavende redaktør på litteraturtidsskriftet Grafen, hvor også Nicki B. E. Hansen har været involveret – besøg Grafen og læs fx nogle af deres artikler eller græs lidt i arkivet...

Hald Hovedgaard kan du se et hyggeligt foto af Morten E. Nørskov, der har haft held med snøren...

katpod.dk – katolsk podcasting – kan du bl.a. se et foto af Nicki B. E. Hansen og høre hans kommentarer og nyheder fra Rom...


 

Mågefrygt og slangesætninger

Nogle gange er livet for kort til ironi – andre gange er der ikke andet. Danmark har fået et nyt forlag, en sær og distanceblændende fætter med navnet TON – en forkortelse for Tab&Nar...

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøver fra bøgerne

ANMELDELSE: Forlaget Tab&Nar (udtales vistnok "tabernar") åbner forretningen med to meget forskellige bøger og en cd med et langdigt til musik. Samt en børnebog som ikke omtales hér.

Morten E. Nørskov er manden bag kortromanen Mand i uddrag og langdigtet Påfaldende diskret, som følger med romanen. I romanen og i digtet følger vi en vaskeægte social taber (og selvom det er fristende at udnævne hovedpersonen til en tabernar, qua forlagets navn, så afholder jeg mig fra det) på seriøs deroute.

"Han pisser på sig selv og skider på alle andre. Men han brækker sig ikke. Selvom verden er rådden…" hedder det (både i digtet og i kortromanen) om hovedpersonen, som har slået sig på flasken. Igen. Læseren følger den unavngivne antihelts fald gennem alkoholtåger, cigaretrøg, paranoia, mågefrygt, flaske på flaske på flaske. Han mister retten til a-kasse, trues med at blive sat på gaden, trues med nedsat bistandshjælp, trues af fallit. Mental, økonomisk, social, menneskelig fallit. Han er en fantast. Drop out fra en eller anden akademisk institution, som ikke kan finde sig til rette i sin nye rolle. Fantaserer fortsat om at færdiggøre sin roman. Om at bryde igennem. Bryde ud. Af sin egen nedadskruede cirkel. Af sit eget håbløse liv.

Digt og roman kredser i hver sin kadence omkring denne skæbne. Musikken til digtet er af Lars Koldkjær, tranceskabende, monotont og lounge-agtig. Projektet er ærligt, velskrevet – men desværre ikke rigtig fængende nok til at få sin læser ret langt op ad stolen. Sådan lidt Mads Nygaard lidt-for-light-agtigt. Jovist – manden i digt og roman findes uden tvivl, men hvad vi skal med denne skildring af ham, bliver aldrig helt klart.

Ironi og mærkelige kapitler
Forlagets anden bog, Fjolsernes hus af Nicki Hansen, præsenteres som "en samtidsopera som slynger lange slangesætninger med et ironisk spydkast gennem enhver falsk selvforståelse...".

Fjolsernes hus er en underlig, kulørt beretning om livet på et kollegium i København. Stærkt genkendelig for de, der har været der (altså beboet et hvilket som helst kollegium), ganske underholdende og sjov – men også underligt uvedkommende. Persongalleriet er, som det ofte er tilfældet på kollegier, ganske kulørt og tæller bl.a. de navnkundige Alko-Andersen, Jern Henrik, Perker-John, Den Fede og Anne-Mette, som har den særhed, at hun – som så vidt vides den eneste på verdensplan – overhovedet ikke har nogen fortid…

Fjolsernes hus afvikles som en intuitivt springende beretning. Når der er behov for at redegøre for en persons fortid (forudsat altså at personen har en sådan), så smækker forfatteren uden videre en ny overskrift ind – uagtet at det er midt i en anden fortælling, som ikke nødvendigvis søges afrundet eller sparket til hjørnespark; ikke engang med hverken komma eller punktum, den nye overskrift kommer bare bum, dumpende uden videre – og under denne overskrift afvikles den nye, lille krølle på fortællingen… Kapitlerne i romanen er oftest små, sjove krumspring, enkeltstående scener med sære, indforståede overskrifter.

Der er både præcise iagttagelser og ironisk distance i Fjolsernes hus. Og det er nok specielt det sidste, den lidt bedrevidende og frygtsomme gennem-sig-bag-den-sjove-ironi, der gør projektet lidt for langt i det akademiske spyt til denne anmelders smag.

Spøjse priser
På den spøjse hjemmeside præsenterer forlaget sig som et, der lider "af en ulykkelig kærlighed til det kompromisløse og driver drømmende af sted med en naiv realisme, som udtrykker sig kortfattet og med store fagter." Som sådan skal de være mere end velkomne.

Ikke mindst deres prispolitik (Fjolsernes hus koster 197 kr., Mand i uddrag(inkl. cd'en Påfaldende diskret) koster 172 kr., begge værker fås samlet for 301 kr., mens cd'en alene koster 77 kr. – og en børnebog fra forlaget med titlen Styr på dyr kan erhverves for 71 kr. (to stk. for 103 kr.)… Hele baduljen (et eksemplar af hver bog + cd) kan købes samlet for i alt 345 kr. – gebyr og portofrit over hele landet) er nyskabende og kan vise sig en seriøs udfordring for den etablerede forlagsverden..!



* * *

 
Teksteksempler


1. Uddrag fra Mand i uddrag

Han kommer vandrende. Fredeligt. I de blå og rødsprængte øjne kan folk ikke se sig selv, men de kan se og lugte, hvor han holder til. Stedet han altid vender tilbage til. Han stirrer udtryksløst ind i solen. Den hælder mod horisontens huse. Han krydser Mimersgade og bestiller en pølse, grimasserer og synger ”det hele lidt til og meget mer”. Han spiser og spilder obligatorisk ned ad sig selv, på skjorten, får også den klat på buksebenet som man stående på et ben forsøger at tørre af med skoen. En vanskelig øvelse.
     En tyver til pølsemanden på gaden, siger han og hilser overdrevent med en finger eller to til hatteskyggen. Vender sig så med en dyb indånding. Med solen i ryggen, trukket af sin egen evige skygge, forsvinder han ind i Café Heimdals røgfyldte mørke.

Lejligheden er fuld af lort og gamle mælkekartoner. Han er bekymret for at stå op. Det er umuligt at bevæge sig rundt i de to små værelser uden at støde ind i ting. Han vælter flaskerne og askebægeret på gulvet, da han efter at have været gennem de tomme pakker på sengebordet rækker ud og roder efter et skod. Djævlelort og pavepis, mumler han, men det er ikke en dag til store armbevægelser. Klokken er ti over elleve. Om det er morgen eller aften, det er ikke til at sige, vækkeuret er gået i stå. Han trækker det op, mens han ligger i sengen. Verden går i gang igen ti over elleve. I hans lejlighed.
     På tre kommer han op i siddende. Der afgår tog til Tønder, Bramming, Fredericia og alle S-togsstationer i hovedstadsområdet, i alle retninger afgår der tog fra et sted inde i hjernen. Han må lægge sig lidt på siden, inden han med hænderne tæt presset mod kraniet finder vej til badeværelset, hvor han med den ene hånd plasker vand i ansigtet, mens han med den anden støtter sig til væggen. Han lader vandet fra den kolde hane løbe, gennembløder et håndklæde og lægger det omkring nakken. Sådan står han i ti minutter eller mere, svajende og med koldsved piblende frem på benene.
     I køkkenet er der hverken panodiler eller bajere. Det ved han, inden han når så langt. Han åbner en dåse makrel i tomat, dens næse sender mavesækken op i halsen til hilsen. Han må lade den stå, men han kaster ikke op. Det gør han aldrig. Hvilket helsemæs11 sigt set er en skam. Kastede han op, ville han på kort sigt have færre kvaler i efterbranderten, og på langt sigt ville hans lever og nyrer tage mindre skade. Men det nytter jo ikke noget. Han finder pung og tøj ved sengen, samler flaskerne sammen i en pose og kigger sig en enkelt gang meget diskret i spejlet over den smalle kommode i gangen. Han går i Føtex, undgår den lille købmand på hjørnet, han klarer ikke at møde nogen, han kender. Måske når han har taget et bad og fået et par bajere foran fjernsynet.
     Det er onsdag, der er Champions League, han har spillet 100 kroner på 3-3 til 100 gange pengene igen, for satan. Han vinder selvfølgelig aldrig noget, men allerede før kampen er fløjtet i gang er hans tilstand betragteligt bedret. Han kommer til at gå ud senere, ingen tvivl om det.

NB! Uddraget er fra s. 9-11.

2. Uddrag fra Fjolsernes hus

Da Henrik havde overstået tiende klasse og netop var fyldt sytten begyndte han i gymnasiet. Han var nu fuldt udvokset, og det samme var hans kønsorgan. Han havde målt omhyggeligt efter. I slap tilstand elleve centimeter lang og fire i diameter. I stiv tilstand frygtindgydende fireogtredive centimeter eller over en femtedel af hans højde, som han tænkte, og otte i diameter. Det er nu ikke helt sandt, hans målebånd var en smule unøjagtigt, og han afrunding lidt for gavmild. De virkelige mål kommer her, men kun for den stive tilstand, der jo er den mest interessante: 33,7 og 7,6. Det er dog stadigvæk imponerende, og jeg så derfor ingen grund til at rette ham.
     I gymnasiet krævede det kun en enkelt tur under fællesbruserne efter idræt, før klassekammeraterne havde erkendt hans storhed. Selv idrætslæreren, der var stolt af sin egen udrustning og altid underviste i de dengang næsten moderne cykelshorts for ligesom at fremhæve dette aspekt af sin fysiognomi, blegnede et øjeblik eller to på vej mod sin aflukkede bruser, som han nu pludseligt var gladere for end ellers. Med en blanding af misundelse, afmagt og den vulgære humor, der kendetegner sunde drenge, blev Henrik hurtigt til Jern-Henrik, hvad der alligevel var for subtilt til de fleste, de kendte som sagt ikke den tegneserie, eller mere folkeligt simpelthen til Hestepikken.
     Henrik var ikke ked af disse øgenavne og endnu mindre 10 ked af, at de med tiden blev stadigt mere udbredte og benyttede blandt gymnasiets elever. Selv underviserne antog efterhånden den vane at tiltale ham Jern-Henrik. Det andet øge-, eller et kælenavn var det måske, var dem dog et nummer for skrapt. De var jo undervisere og cand.mag.’ere, de havde gået, nej studeret, på universitetet, de havde dannelse og ønskede alle deres skuffede til DKP, VS, SAP, KAP og andre forjættende akronymer afgivne stemmer til trods at vise dette og i øvrigt at besidde autoritet og lærerværdighed, og derfor var det ikke alt, deriblandt Hestepikken, de kunne tage i deres mund.
     Som alle raske drenge kendte Henrik naturligvis til selvtilfredsstillelsens ensomme og monotone liderlighed. For ham var den en kilde til udløsning og stolthed, når han med to hænder rev i sin vældige pik. Hans løsslupne bevægelser i køkkenrullens nærhed forhindrede aldrig et tredie, selvbeundrende øje i at kigge med, og det var blot endnu en dimension af selvtilfredsstillelsen.
     O, Henrik, du Hestepik, på dit stadigt lydisolerede værelse, der nu gunstigt skjuler din svinske grynten, mens du med kærtegn mishandler dig selv bøjet over dine pornoblades tiltrækkende, grimme og effektive glitter af åbne og fyldte munde, af bare patter, spredte kusser og savlende pikke, umulige fotografier af umulige stillinger skabt til umulige mennesker som os, købt for en slik, alene i smug i kioskerne, hurtigt nu, her er ingen andre og ned i skoletasken, eller mere dristigt i grupper i supermarkeder i en solidarisk, hinanden påtvunget og halvt kunstig kådhed, mens én af jer ved kassen udbryder højt og uden at være blevet spurgt, Express er sgu det bedste af dem, sandt måske, men ikke kun Express, også Ugens Rapport med de legendariske Grå Sider, SuperExpress, Cats og alle de andre er fyldte, så herligt fyldte, med obskøne og urealistiske historier, med almindelige, menneskelige drømme om omkostningsfri og uendelige glæder, købt først i nysgerrighed, siden i desperation over den pige, der ikke er der, og altid i dagligdags, allestedsnærværende, liderlig længsel.
     Alt det kunne man dengang få for omkring fyrre kroner eller en times arbejde på lageret i Rødovre Centrums vinhandel. Henrik var dog som alle andre drenge mere ambitiøs, og han satte sig selv et mål, urealistisk højt, uopnåeligt: Han ville i seng med en rigtig, levende pige. Det pinte ham dagligt, hver time og hvert minut, at han ikke havde været det. Det pinte ham, fordi han vidste, at nogle af de andre allerede var blevet lukket indenfor, hvor det flyder med mælk, honning og ukendte safter, og det pinte ham overhovedet, fordi han ikke havde været det. Det var det eneste, han tænkte på. Han gik i skole, han løste opgaver, og han skrev stile, han spiste aftensmad med sine forældre og gik i biografen med sine venner, men det var slet ikke ham, det var hans dobbeltgænger. Den rigtige Henrik lå nedenunder denne sin sociale medhjælper og tænkte på sex og på, hvordan man kunne få det. Han var slet ikke sikker på, at man kunne, men selvfølgelig kunne man det. Det var faktisk slet ikke så svært, som han gik og troede.
     Til en gymnasiefest stod Henrik i kælderlokalet, han havde ikke lyst til at danse, sagde han til sig selv, så han stod og hang og snakkede med nogle andre. Blandt dem var der en pige, Rikke Mogenstrup, Ride-Rikke, som hun blev kaldt, hun kom vist fra landet og havde som et minde stadig en hest et sted i Glostrup, og hun elskede den hest, så de snakkede om dyr, og Henrik havde engang haft en hund, og han sagde til Rikke, at han havde elsket den hund, hvad han aldrig havde, men han troede på det, mens han løj, og måske havde Rikke heller ingen elsket hest, hvem ved, men hun troede i hvert fald også på det, og pludselig havde Henrik i en gymnasiekælders halvmørke, tilrøgede hjørne, nedenunder aulaens lakerede dansegulv en tunge i sin mund og et bryst i den højre hånd, som hidtil kun havde gjort sig andre erfaringer. Det var ikke et kønt syn, men de så ikke sig selv, de var unge, ligeglade og antændte af et urgammelt gymnasiebegær, og senere gispede hun, da hun tog den i hånden, og mumlede, at så passer det, og fra det øjeblik vidste han, hvad han var, og vidste, at hun vidste det. Han var Jern-Henrik, drengen med hestepikken.

NB! Uddraget er fra afsnittet Henrik Hesses hovmodige hybris, s. 9-11.

[ t o p ]       [ h j e m ]