Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 5.9.2007
[Opdateret d. 11.9.2007]

ANMELDELSE
Martin Glaz Serup:
Trafikken er uvirkelig
Et digt
64 sider
Kr. 150,- (vejl.)
Borgen
Udkommet 17. august 2007

 

Af
Stefan Kjerkegaard




Omsalg til bogen

Martin Glaz Serup
Født 1978. Debuterede i 2002 med digtsamlingen Shylas ansigt, der som noget lidt specielt udkom med to forskellige forsider – en gul og en lilla, og har siden udgivet både digte, børne- og ungdomsbøger og forskellige eksperimenterende tekster.

Han gik på Forfatterskolen i årene 2002-2004. I 2005 var der lidt offentlig palaver om hans forfatterskab, da hans daværende forlag ikke ville udgive hans nye digtsamling, hvilket de begrundede med, at salgstallene for de forrige havde været for lave. Året efter modtog han Michael Strunge-prisen.

Har efterhånden haft mange kasketter af og på i det litterære miljø, men har ikke mindst været en motor i udviklingen af en ny type fællesnordisk kritisk offentlighed – med udgangspunkt i internettet og alternative publiceringsmåder.

Flersporet digtsamling
"Trafikken er uvirkelig er et langdigt præget af flere genkommende spor og stemmeføringer. Centralt for bogen er idéen om synkronicitet – en samtidighed imellem forskellige planer og niveauer og betydninger af et liv – hvor de private, offentlige, historiske niveauer alle er til stede hele tiden, sammen, ved siden af og i hinanden."
Citat fra forlaget pressemeddelelse



*

RELEVANTE LINKS:

borgen.dk kan du downloade et langt uddrag fra Martin Glaz Serups Trafikken er uvirkelig....

Besøg Martin Glaz Serups blog Kornkammer – en af de mest interessante danske litterære blogs...

Martin Glaz Serup var dagens gæst i P2 Plus 24. august – hør indslaget...

Læs Senturas interview fra 2002 med Martin Glaz Serup i anledning af hans første bog Shylas ansigt...


 

Netto / New York / Vietnam / Rom

Vi er for lidt hjemme i privaten hos Martin Glaz Serup. Det er både godt og skidt.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Det er svært ikke at holde af den nye bog af Martin Glaz Serup. Det er en udmærket, lille ting med en række aktuelle problemstillinger, som passer ind i mange af nutidens mønstre, både mere lokalt, dvs. i forhold til hvad der ellers udkommer af digte i Danmark – og i forhold til en globaliseret kontekst. Hvad det sidste angår, møder vi jeget i digtene i henholdsvis New York, Rom, Netto, Beijing og Vietnam. Lokaliteterne glider sammen i digtet, hvilket svarer til beskrivelsen af bogens idé om synkronicitet, som den vedlagte pressemeddelelse bl.a. skriver om.

Men det gælder ikke kun på et rumligt plan. Helt umærkeligt glider beskrivelserne af Vietnam 1968 sammen med en – formentlig – backpack-agtig-beskrivelse af Vietnam i 1990'erne. Tid og rum blandes således i en uvirkelig trafik, kunne man sige. Det sære er, at denne trafik ikke føles specielt uvirkelig. Man føler sig snarere hjemme i denne globaliserede kontekst, hvilket er tankevækkende nok i sig selv.

Fine tekster – for lidt snask
Når alt dette er sagt, vil jeg dog lægge en smule låg på min begejstring, for det er ikke ligefrem en bog, der viser tænder. Således også min lidt forbeholdne begejstring i denne anmeldelses indledning.

Javist, det hele er ok: Forfatteren er sympatisk, teksterne er fine, og vi kender Glaz Serup som en hårdtarbejdende og dygtig blogger på nettet, en litteratur-ildsjæl uden lige, men der er ikke meget på spil i disse tekster. Lokummet brænder ikke, som salig Per Højholt ville have sagt det. Naturligvis kan man diskutere, om det brændende lokum kan anvendes som kriterium for en anmeldelse, for det går jo på alle mulige og umulige subjektive og vurderingsmæssigt svært målbare ting.

Men jeg kunne fx godt tænke mig, man havde hørt mere om den ulykkelighed, som jeget i digtene oplever og ikke mindst om den fare, som denne udgør for de gifte kvinder. Ikke fordi der ikke er nok af snask at vælte sig i, i det litterære Danmark lige nu, men Glaz Serups tekster ville nyde godt af mindre distance til sit stof. I stedet bliver teksterne sådan lidt essayistiske, småfilosofiske, men uden bid. Det havde været bedre, tror jeg, hvis man som læser rent faktisk sad med gebisset tilbage efter endt læsning.

Trafikken er normal
Jeg kan vældigt godt lide idéen med at lade teksterne brede sig på langs, at man læser bogen ved at dreje den 90 grader mod højre. Derimod kan man diskutere, om der ikke er tale om et postulat, når digtsamlingen siger om sig selv, at den er ét digt. Temaer fra en globaliseret verden og rum og tid breder sig nydeligt på tværs, men teksterne virker alligevel afmålte, som enkeltdigte, hver gang man bladrer.

Derudover benytter Glaz Serup sig af en blanding mellem almindelige, poetiske linjeknæk og den mere upoetiske skråstreg, som fx ofte benyttes, når man citerer digte i anmeldelser og andre litteraturkritiske tekster. Skråstregen er med til at punktere det højhelligt digteriske ved teksterne, ja gøre dem mere prosaiske, også det er vellykket.

Den mere formmæssige side af bogen er således fremragende, mens indholdet måske er lidt tyndt hist og her. Det svæver bevidst mellem det personligt private og det globale, en uvirkelig trafik som det hedder, men som jeg altså vil vove at påstå er fuldstændig normal for mange mennesker.

Livet er et arbejde
Som en art diktum for bogen benytter Glaz Serup sig af et citat fra den amerikanske digter Lyn Hejinian, der især er kendt for bogen My Life. Citatet lyder "This part of life is work" og er på flere måder rammende for bogen. Digteren er på arbejde hele bogen igennem, men vi er aldrig med hjemme i privaten. Det er her, bogen både har sin styrke og sin svaghed.

Det hele føles gennemarbejdet og vældig præsentabelt, hvilket vidner om høj arbejdsmoral, men hvis det skal blive til et gennembrud for Glaz Serup, må han finde noget stof, som trods alt giver formen mere modstand.



* * *

 
Teksteksempel


Dét var et kedeligt seminar! / det regner
hver gang jeg ser et træ får jeg lyst til at skrive om det
som det står sådan / i regnen

Jeg fik ondt i maven da jeg læste om de nye stramninger i avisen i dag
måske det bare var tømmermænd / jeg fik kvalme
man kan let komme til at tro at der ikke findes andet i verden end parforholdsproblemer / og pædofile

Værelset de har givet mig er koldt / men rigt møbleret
den første den bedste der bemægtiger sig telegrafen og nationaltrykkeriet kan styre en stor nation
der er højt til loftet / og larm fra de andre værelser / vandet i rørene suser som gas

Jeg er til fare for alle de gifte kvinder jeg kender / fordi jeg er ulykkelig
og det vil jeg ikke være / pludselig en dag sker det jo alligevel
snestormen alle vi taler med taler om rammer også vores hytte



[NB! Digtet er fra s. 11 i bogen.]

[ t o p ]       [ h j e m ]