Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k

 

INTERVIEW
med Jesper Ravn om:
Tilbage til ... TURBO


Af
Ulf Joel Jensen

 

Idémanden Jesper Ravn
Jesper Ravn

I 1968 udgav Per Højholt en digtsamling bestående af ét langt digt; Turbo. Senere samme år satte radioproduceren Peter Christiansen og teknikeren Clemens Johansen lyd til digtet i en radiomontage med samme navn som bogen. Kort efter radiomontagen blev sendt på DR, besluttede Det Schønbergske Forlag at udgive dele af montagen på en lp, som fik navnet Turbo – en spacefiction.

Højholt i studiet i 1968
Højholt trykker den af i studiet i 1968

Den aktuelle cd, Tilbage til ... TURBO, udkommer i slutningen af oktober på Gyldendal. Den indeholder to cd'er; ud over en genudgivelse af den oprindelige turbo-lp, får man også en række fortolkninger af den oprindelige plade, leveret at en række musikere og andet godtfolk samt et interview, som idémanden Jesper Ravn lavede med Højholt for en del år tilbage.

De to cd'er indeholder i alt 20 numre.

 

 

Strøm på Højholt

I starten af 90'erne hørte Jesper Ravn for første gang pladen Turbo – en spacefiction. Den gjorde et uudsletteligt indtryk på ham, og nu, næsten ti år senere, har han gennemført sin drøm; han har ikke alene fået genudgivet pladen på cd; han har også inviteret en række kunstnere til at give deres bud på en turbofortolkning fra det ny århundrede. I starten af oktober åbnede Sentura et chat-vindue og fik en elektronisk snak med Ravnen bag turboen. Her følger resultatet.

jensen siger:
jeg sidder og hører pladen lige nu... og først og fremmest må jeg sige tillykke til dig, højholt og de bidragende musikere for en ret fantastisk plade! meget eksperimenterende og en virkelig givende oplevelse.

Ravn siger:
tak, det er godt at høre

jensen siger:
jeg må dog også høre, hvad der hvad får et fornuftigt ungt menneske med fast beskæftigelse og rigeligt om ørerne til at kaste sig over at fortolke en hemmelig plade, lavet før du blev født, over en næsten lige så hemmelig digtsamling?

mao.: hvordan startede 'tilbage til turbo'?

Ravn siger:
ideen opstod af at jeg ikke kunne finde pladen! En af mine undervisere på Universitetet – Bo Hakon Jørgensen, som ved rigtigt meget om Højholt – havde den med til undervisning sammen med alle de syrede bøger, Højholt udgav i 60erne (trykt på gennemsigtige sider fx). Siden ledte jeg efter den i 6-7 år og fandt den omsider i DR's diskotek (jeg arbejdede på DR), og den indfriede mine forventninger

Jeg sad nede blandt de der 100.000vis af plader og vidste at det var en guldklump, som verden havde glemt. Jeg bestemte mig på stedet for, at jeg ville grave den frem fra støvet, inden nogen andre gjorde det! Jeg følte nærmest, at det var mit kalde at gøre det. Og gøre det ordentligt.

jensen siger:
lykkedes det så, synes du? altså gjorde du det ordentligt?

Ravn siger:
ja, det ser man først resultatet af nu med "tilbage til Turbo", som jo også rummer en genudgivelse af Turbo-pladen. Det bliver op til bla. anmelderne at vurdere den sag. Jeg har gjort mit bedste, og jeg står inde for hvert et gram af den udgivelse...

jensen siger:
har højholt selv spillet nogen aktiv rolle i skabelsen af 'tilbage til turbo'?

Ravn siger:
nej. han har fundet nogle billeder frem fra Turbo-tiden, som vi har brugt på cd-coveret.

jensen siger:
hvis vi kan blive ved højholt et spørgsmål endnu: cd'en indledes med en traditionel digt-oplæsning af højholt. og til læsere som ikke har hørt cd'en (endnu) kan jeg love, at der er tale om stilhed før stormen...

men altså: højholt læser digtet 'udenfor', og jeg har nu hørt det en del gange. du bli'r nødt til at hjælpe mig... digtet består næsten udelukkende af en bevægelse; han går nedefra og op yderligere op og til siden op igen herefter ned igen så baglæns op ned og ud... jeg kan ikke følge med i hans digt. har du (som højholt-entusiast) en fornemmelse af digtet, som du vil dele med mig - eller må jeg bare finde mig i at være fortabt i højholts underlige landskab?

Ravn siger:
"Udenfor" stammer sjovt nok ikke fra Turbo, men fra en Højholt-samling fra 1966 "Min hånd 66". Jeg fandt det på råbåndene til Turbo(pladen), hvor Højholt læser det baglæns, ligesom det skal, for det står i digtet: "vi begynder fra neden". Og det er måske en god indgang til at "forstå" Højholt: det handler om sprog, ikke om digte eller at skrive digte, men sprog. Og "Udenfor" er en typisk virtous lille sprogmaskine, som man kan stå på eller lade være. Nogen forløsning er der ikke, så det er vel et spørgsmål om temperament, om man synes det er sjovt eller ej. Jeg bruger det fordi det er en perfekt intro til "de sidste tolv" (numre på cd'en), som han siger i digtet.

jensen siger:
tak. det lettede. en sprogmaskine (jeg tror, at det er den slags, som vagn steen kalder for 'minigrammatikker'), som skal læses bagfra. det er lidt svært at fange i en oplæsning – men ret sjovt... er der tekster med til cd'en?

og for nu at blive ved cd'en og dens numre; ind imellem de ... mere – hmm, normale? numre på cd'en, er der en række intermezzi. hvem har lavet dem, og hvilken rolle spiller de?

Ravn siger:
Der er ikke tekster i cd'en, men det skyldes at Gyldendal er på vej med en genudgivelse af Turbo – bogen altså.

Intermezzoerne er en improviseret samtale mellem Peter Kristiansen, der har produceret Turbo-pladen, og Højholt. De giver nogle gode breaks imellem de længere musiknumre, de giver cd'en en historisk kvalitet, da de ikke har været udsendt før (jeg har fundet dem på råbåndene til Turbo) og så er de underholdende på en tankevækkende måde – ikke den værste kombi.

jensen siger:
enig. og i tråd med det underholdende, så synes jeg, at cd'en rummer så mange gedigne overraskelser, at den nærmer sig status af én vidstrakt overraskelse. umiddelbart synes fx steffen brandt måske ikke at være én af dem, fordi man sagtens kunne forvente at finde ham på et højholt-projekt. om ikke andet, så fordi de begge to er nogle intellektuelle røvere fra århus. men når man så lægger øre til brandts og halfdan e's underlige – hvad skal jeg kalde den? – en slags jazz-remixet club-oplæsning, så bliver overraskelsen nærmest dobbelt: dét havde man ikke forventet af brandt. det er jo ham fra tv2 for pokker!

og han siger endda både patter og fikumdik og lort... på samme måde er det sjovt og overraskende at finde morten søndergaard på en musik-cd. hvordan valgte du bidragyderne - og havde du nogen indflydelse på deres bidrag? har nogen som helst – ud over dem selv, naturligvis – haft indflydelse? valgte de fx selv de numre, de ville genopføre? og var de svære at overtale til at hoppe med på vognen?

Ravn siger:
jeg har forsøgt at sammensætte cd'en som en række små chok. Udgangspunktet var, at jeg ville have en blanding af folk der kendte Højholts forfatterskab og folk der ikke gjorde. Sidstnævnte gruppe kunne så angribe materialet fra en frisk vinkel, var mit håb. Og det kunne de. Jeg har haft indflydelse på nogle af numrene på den måde, at jeg har foreslået ændringer og så er de kommet med en ny version

Og nej, jeg har ikke skulle overtale nogen. Alle har været positivt indstillede til projektet, men der er da nogle numre, der ikke er blevet til noget.

jensen siger:
du skrev det selv. chok. det næsten tvinger mig til at tage fat i bjørn christiansen; han må næsten være en af de nye med friske briller... det går jo helt agurk i det nummer. er der overhovedet noget af den gamle turbo tilbage? har højholt i øvrigt hørt pladen? og i givet fald – hvordan var reaktionen?

Ravn siger:
Bjørn Christiansen (også kendt som Bjørn Svin) har lavet en radikal tolkning, må man sige. Det, man man hører på nummeret, er dog lyde og ord fra Turbo, stort set. Højholt har fået pladen, men jeg har ikke snakket med ham for nylig, så jeg ved ikke hvordan han har det med Bjørn S.

jensen siger:
altså jeg synes jo, at svins bidrag er ret fedt. det er skabt til at høre højt – meget højt (sjovt at det så hedder 'nu stille'), hvilket er lidt svært kl. ˝1 om natten med to små sovende børn i værelset ved siden af... desværre. jeg vil gerne vende tilbage til sammensætningen af bidragydere igen:

det virker som om, at specielt brandt/hafldan e-konstellationen og morten søndergaard samt johnny sølvguitar falder lidt udenfor; de er ligesom mere mainstream end de øvrige på cd'en. men hvem henvender dette mærkværdige miks af forskelligartede lyde og kunstnere sig til?

Ravn siger:
det aner jeg ikke. det er ikke et mål i sig selv, at det skal være mærkværdigt, som du kalder det. det er heller ikke et forsøg på at popularisere Højholt og Turbo. jeg ved ikke hvem det henvender sig til. alle mulige vel?

jensen siger:
det er da noget af en målsætning...

det er blevet sent, du har influenza, og jeg er træt. jeg har to spørgsmål mere; det første er helt enkelt – hvad har det vanskeligste i processen med at lave cd'en været?

Ravn siger:
Det vanskelige har været at finde de folk der kunne matche Højholt på en interessant måde. De skulle både kunne lade sig inspirere til at lave noget spændende musik og tilføje noget til Højholt og Peter Kristiansens univers på Turbo-pladen.

jensen siger:
mit sidste spørgsmål ligger lidt i forlængelse af mit første – og af det forrige... nu har jeg en fornemmelse af, hvorfor du har givet dig i kast med projektet. jeg har en fornemmelse af, hvem der skulle høre cd'en (alle og enhver), men alligevel: hvad pokker er meningen, jesper? hvad skal jeg bruge pladen til, hvornår forestiller du dig, at jeg skal lytte til den – og hvorfor?

Ravn siger:
meningen er dels at genoplive Turbo, dels at føre Turbo ind i en ny tidsalder. selvom den har visse melodiøse og humoristiske sider er det også et stykke abstrakt kunst, hvis brugsværdi er svær at definere. men hvis jeg skulle pege på en mening må det være den eksistensialisme der ligger i, at sproget i Turbo hele tiden truer med at tippe over og ophøre, men det er lidt akavet at sidde og forklare.

jeg synes også den har nogle umiddelbare musikalske kvaliteter, der gør den helt okay at sætte på søndag eftermiddag. Jeg må lige stave til eksistentialisme! Var det så det?

jensen siger:
det var det vel nærmest. tak for svar, for i aften – go'nat og god bedring!

over and out.


Bidragsyderne på fortolkningscd'en er:
Per Højholt, som læser digtet 'Udenfor'.
Tue Track med numret 'Det rokkende Turbo'
Steffen Brandt og Halfdan E med 'Henry ind i landskabet'
Bjørn Christiansen (også kendt som Bjørn Svin, red.) med 'Nu stille'
Morten Søndergaard (mest kendt som forfatter, red.) med 'Man kan gå frem'
Johnny Sølvguitar / DJ Møller med 'Henrys sidste helgardering'
K. Munk and Playmates med 'Aldrig aldrig aldrig mere'
I. Thinman M med 'Och Ursula'

 

[ t o p ]       [ h j e m ]