Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 4.3.2005
[Opdateret d. 4.3.2005]

ANMELDELSE
Jean-Christophe Grangé:
Ulvenes rige
[Oversat af Jesper Tang]
Kriminalroman
525 sider
Kr. 349,-
Rosinante
Udkommet 15. februar 2005

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Jean-Christophe Grangé (f. 1961) fik sit store, internationale gennembrud med De blodrøde floder [da. udgave 2000]. Siden fulgte Stenkoncilet [da. udgave 2003]. Grangé har desuden skrevet manuskript til flere film.

Grangé skrev også manuskript til Pitofs debut som filminstruktør, Vidocq (2001). Siden har den relativt ukendte franske filmmager begået Catwoman fra sidste år.

Også Ulvenes rige bliver filmatiseret – optagelserne, igen med Reno i hovedrollen, er afsluttede og filmens instruktør Chris Nahon, bl.a. kendt fra Kiss of the Dragon, er i gang med at klippe den færdig. Den får fransk premiere senere på året.

Grangés krimidebut Grangé har læst litteraturvidenskab og ville allerede på det tidspunkt være forfatter, men fandt hurtigt ud af, at han ikke havde tiltrækkeligt at fortælle om. Derfor arbejdede han i 10 år som journalist:
"I flere år lavede jeg kun reportager og tilbragte mange timer om bord på fly med at læse lige så mange krimier. Det slog mig, at jeg faktisk havde haft nogle ekstraordinære oplevelser og kunne kombinere dem med min forkærlighed for krimien. I 1991 skrev jeg en artikel om storkenes trækruter og opdagede, at det kunne blive en rigtig god historie."
Citat: Jean-Christophe Grangé i interviewet Monsieur Hæsblæsende med Mette Sandahl [Politiken 15. juli 2003]



*

RELEVANTE LINKS:

Læs lidt mere mere om Jean-Christophe Grangés Ulvenes rige hos Rosinante...

Tjek på bibliotek.dk om du har mulighed for at låne filmatiseringen af Jean-Christophe Grangés roman, De blodrøde floder, på dit lokale bibliotek...


 

Fremragende fransk roman

Lang, men alt andet end langsommelig. Jean-Christophe Grangés tredje roman på dansk er en blodig og sort thriller af fornemste kaliber.

ANMELDELSE: Føj for satan!

For en måneds tid siden dumpede den svenske duo Anders Roslund og Börge Hellströms roman Udyret ind gennem brevsprækken. Og efter at have læst deres modbydelige og eksplicit frastødende beskrivelser af perversioner og vold troede jeg vel næppe, at det kunne blive meget mere ubehageligt.

Men det ku' det.

I hvert fald med det forbehold, at det trods alt er mere kvalmevækkende tæt på, når små piger bliver skændet (som i Roslund/Hellströms Udyret), end når illegale tyrkiske indvandrere bliver tortureret (som i Grangés Ulvenes rige). Men selve beskrivelsen af deres tortur er så detaljeret, så grum og så chokerende, at den faktisk er svær at læse uden pauser.

Kompleks og chokerende
Pludselig finder man sig selv med ansigtet gemt bag en pude, hvorfra man forsøger at holde op med at læse, hvordan kvinderne i Grangés roman får stukket barberblade op i skeden, hvordan deres læber bliver klippet af, deres bryster skåret bort... Men man kan ikke holde op. Man bliver holdt tryllebundet – dels af rædslerne og dels af mysteriet: Hvordan hænger den komplekse og forgrenede historie, Grangé folder ud for læserens øje, overhovedet sammen?

Handlingen i bogen er spændt ud over to hovedspor: Et, hvor man følger politikommissær Nerteaux' opklaring af en række, som antydet, bestialske mord på tyrkiske indvandrerkvinder i Paris og et andet, hvor man følger Anna Heymes – en kvinde med frygtelige mareridt og en stribe uforklarlige absencer; huller i hukommelsen, som hverken psykologer, neurologer eller hende selv kan finde forklaringer på.

Disse spor har tilsyneladende et eller andet med hinanden at gøre – men det er længe særdeles uklart, hvordan det hele hænger sammen. Ind imellem krydres sporene endda med en stribe korte skift i fortællerstemmen, indtil det hele kædes sammen til en chokerende finale…

Sort som blod
Hér handler det om ikke at sige for meget. Så jeg tror, jeg vil nøjes med at sige, at det er en imponerende bog. Imponerende iscenesat og orkestreret. Imponerende fortalt. Imponerende ond.

Grangé tager os med på en rejse ind i fiktionens forbryderverden, som går meget dybere end knaldromanens kontante good cop/bad cop-verden af sort/hvid retfærdighed. I starten har man stadig håbet om, at han skildrer et mere realistisk grånuanceret univers – men hurtigt bliver det klart af Grangés verden er et kaotisk ælte af sort i sort.

Chokeret bliver læseren dog først for alvor, når man erfarer, at det sorte i det sorte i romanen er sort som blod i månelys.

Gud forbyde, at den her bog overhovedet er tæt på realismen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]