Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 15.12.2008
[Opdateret d. 15.12.2008]

ANMELDELSE
Christel Wiinblad:
Min lillebror
Digte
[+ indlagt cd]
52 sider
Kr. 198,-
Forlaget Hjørring
Udkommet 4. november 2008

 

Af
Jesper Elving




Omslag til bogen

Christel Wiinblad
Er født 1980, debuterede tidligere i 2008 med digtsamlingen 49 forelskelser på forlaget Athene.

Cd følger med bogen Med bogen følger en musik-cd af bandet Mother Sparrow, der har Jannick Wiinblad som sanger og sangskriver.

I bogen nævnes et par af de åbenlyse referencer, Thom Yorke og Sparklehorse.

Cd'en har flere meget vellykkede sange i en skrabet produktion, og skulle man gætte på andre mulige inspirationskilder, så kunne det være sådan noget som Sufjan Stevens og The Shins.

Knuth Beckers håndtryk
Min lillebror er den første i en planlagt serie på foreløbigt ti digtsamlinger, som forlaget Hjørring udsender under navnet Knuth Beckers håndtryk. Udgivelserne trykkes i 400 eksemplarer, hvoraf 200 er nummererede og signerede.

I pressemeddelelsen lyder det: "Knuth Becker (1891-1974) er født og opvokset i Hjørring. [...] Han var bl.a. første modtager af Det Danske Akademis Store Pris og flere af hans bøger regnes i dag for klassikere. Dog er der ikke mange der i dag kender Knuth Becker, men det rådes der bod på her."



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg forlaget Hjørrings hjemmeside...

Hør et interview med Christel Wiinblad om bogen fra P1's Vita...

Læs Senturas anmeldelse af Christel Wiinblads første digtsamling 49 forelskelser...

myspace.com kan du høre nogle numre af Mother Sparrow...


  Kærlighed

Der er kommet mere krop på stemmen i Christel Wiinblads anden bog, hvor hun selvsikkert og med stor medfølelse fortæller om sin lillebror.

ANMELDELSE: Jannick Wiinblad fik allerede et kapitel i Christels første bog 49 forelskelser, og det virker som om, at Min lillebror er skrevet mange år efter debuten.

Som forfatter er hun vokset betydeligt, og bogens kapitler løber sammen som ét langt digt, der sidder lige i skabet fra første side.

Dyb varme i ordene
De overordnede afsnit har datoer som overskrifter, og der slåes ned omkring barndomsminder, selvmordsforsøg, udflydende drukture og andre situationer, som i Christel Wiinblads medfølende og usentimentale fortælling sender dyb varme ud i ordene.

I sin behandling af stoffet synes hun at undersøge sit eget forhold til lillebroren og til de tendenser, der kommer til udtryk gennem hans handlinger. De begivenheder og tanker, der beskrives, berører i høj grad det dragende mørke, stilheden, flugten og drømmen om at suges væk, ud af verden.

Det store sug
Det er storesøsterens øjne, der ser, og i hendes egen verden spejles brorens handlinger i forskellige scener, hvor netop drømmen om det store sug virker som en almen oplevelse.

Se fx denne passage fra et af bogens første afsnit på Københavns Hovedbanegård:

"hvor en dame sidder
på bænken og skutter sig, mens hun i kulden
løser kryds og tværs
med en uspidset blyant,
der breder den ulæselige håndskrift ud
over de sorte grænser
på de små hvide kvadrater,

og ved hovedindgangen hvirvles duerne op,
inden de dykker blindt
som efter salt i driverne
under digitaluret,
der rødt drypper

tal ned fra taget, de lander på mig,
som står her i forhallen og igen
er i alt for god tid"

Det er sådan bogen glider frem i et ubesværet og selvsikkert sprog.

Opmærksom på helhed
Jeg kan godt lide den måde, Christel Wiinblad hele tiden retter opmærksomheden mod helhed. Hun står ikke i vejen med idealer og tillært livsentusiasme, og hendes egen krise er måske lige så grundlæggende som Jannicks.

I kulden ved Hovedbanegården bemærker hun netop: "det er jo ikke mig der har lyst til at forsvinde" – og det er jo meget interessant, at hun er nødt til at minde sig selv om det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]