Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 13.9.2006
[Opdateret d. 16.9.2006]

ANMELDELSE
Yrsa Sigurdardóttir:
Det tredje tegn
Kriminalroman
[Oversat af Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir]
352 sider
Kr. 279,-
Aschehoug
Udkommet 23. august 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen
Omslag til bogen

Yrsa Sigurdardóttir
Er født 1963. Uddannet civilingeniør, og arbejder til dagligt på et kraftværk, der bl.a. har været medvirkende til udviklingen af plottet til Det tredje tegn.

Yrsa Sigurdardóttir skrev fem både roste og prisbelønnede børnebøger, inden hun kastede sig over voksenbøgerne med Det tredje tegn. Bogen udkom på islandsk sidste år – og er allerede solgt til udgivelse i mere end 18 lande.

Lettelse ikke at skulle være sjov
"Når man skriver for børn, har man ansvar for, at det man skriver, ikke bliver for uhyggeligt. Desuden er serien, jeg skrev for børn, meget humoristisk – jeg aner ikke, hvor mange gange jeg har fortrudt det. Det har været en enorm lettelse at slippe for at være sjov hele tiden".
Citat: Yrsa Sigurdardóttir i interview med den norske dagsavisen.no [bragt 29. august 2006].*

RELEVANTE LINKS:

Læs hele interviewet med Yrsa Sigurdardóttir hos dagsavisen.no [NB! på norsk] – fortæller også, at "Hekseprocesserne på Island var specielle, fordi det stort set var mænd, som blevet taget for at være hekse"...

Politiken har besøgt Yrsa Sigurdardóttir på Island og fået et langt interview...


 

Keine hexerei…

Eller? Man kommer i tvivl, når man læser islandske Yrsa Sigurdardóttirs danske debut, Det tredje tegn. En både medrivende og spændende bog om okkultisme, familiehemmeligheder og blodige mord.

ANMELDELSE: En hovedrig, tysk historiestuderende flytter til Island for at skrive afhandling om hekseafbrændinger i Island i de 17. århundrede. Det er ikke lige noget, der passer ind i hans velhavende bankierfamilies kram, men omvendt har de mere eller mindre opgivet den fortabte søn og hans sære interesser for hekserier og kropsudsmykninger af den mere outrerede slags (spaltet tunge, synlige ansigtstatoveringer, hornimplantater indopereret under pandehuden).

Alligevel føler de sig nødsaget til at reagere, da lederen af det historiske institut på universitetet i Reykjavik finder hans nøgne og mishandlede lig i et skab på universitetet. Familien køber ikke politiets formodning om, at en lokal pusher har begået mordet i en narkorus – og derfor hyrer de en lokal advokat, som sammen med deres tyske udsending skal efterforske omstændighederne omkring drabet.

Heksekrimi
Sådan er udgangspunktet for Yrsa Sigurdardóttirs semiokkulte kriminalroman Det tredje tegn. Efterhånden som handlingen skrider frem, så fortoner forstavelsen "semi-" i genrebetegnelsen ovenfor umærkeligt: Tilsyneladende skal i hvert fald en del af forklaringen på mordet findes i en verden, der ikke umiddelbart kan forklares med gængse termer…

Det lykkes fint for Sigurdadottir at dække over afviklingen af sit plot. Og selvom det måske nok gavner at have bare et strejf af fascination for det okkulte, så kan man sagtens læse bogen for spædingselementet alene. Man er i glimrende selskab undervejs og både godt og grundigt underholdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]